DOBOJ: Republika Češka pomaže Narodnoj biblioteci (VIDEO)

/

Češka razvojna agencija odlučila je da učestvuju u obnavljanju i opremanju Narodne biblioteke u Doboju, koja je tokom majskih poplava pretrpjela veliku štetu.

Ambasador Češke sa direktorom dobojske biblioteke i zamjenikom gradonačelnika potpisao je Memorandum za projekat opremanja ove ustanove, u vrijednosti od 63 hiljade maraka.

Na donatorskoj konferenciji za saniranje majskih poplava u Srbiji i BiH koja je u julu održana u Briselu, Česi su odlučili da sa četiri miliona čeških kruna pomognu bosanskohercegovačkim opštinama koje su najviše stradale, među kojima se njima se našao i Doboj.

Izjava Tomas Sunjog ambasador Republike Češke :

– Mi smo se odlučili da ovih 4 miliona kruna podijelimo na četiri opštine, dvije u FBiH dvije u RS i po kvalitetu ovih projekata koje smo dobili odlučili smo da podržimo biblioteku u Doboju, rekao je Tomas Sunjog, ambasador Republike Češke.

Ovo je prva novčana donacija koja je poslije poplave stigla u dobojsku biblioteku. Da bi ova ustanova profunkcionisala kako treba, u njene zidove neophodno je još uložiti oko 100 hiljada maraka.

Zamjenik gradonačelnika Doboja podsjetio je da pored ovih doniranih sredstava Vlada Republike Češke učestvuje u još nekoliko značajnih projekata,koji se realizuju na području grada Doboja.

Sunjog je potpisao i dodatak memoranduma u vezi sa podrškom projektu lokalne akcione grupe dobojske regije u opremanju Domova zdravlja u Doboju i Maglaju.

Za dobojski Dom zdravlja biće obezbijeđeno oko 60 hiljada maraka i to za nabavku laboratorijske opreme.(dobojski.info)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Narcis Halilović predsjednik Bosanskog pozorišta Tešanj: U kulturu se jako malo ulaže

Gost našeg podcasta bio je Narcis Halilović, koji je...

MANN+HUMMEL pruža podršku mladim talentima: Ponosni smo što podržavamo obrazovanje

U MANN+HUMMEL BA vjerujemo da je obrazovanje temelj uspješne...

Tešanj: Pronađeno i uklonjeno neeksplodirano ubojno sredstvo

Kako je saopćeno iz Civilne zaštite općine Tešanj Operativni...

Nejla Tukić – učenica generacije 2023/24 u OŠ ” Mustafa Mulić” Šije

Nejla Tukić je rođena 28.09.2009. godine u Tešnju. Kroz...