Novi Zakon o prekršajima u FBiH: Pola platiš, pola ti se prašta

/

Novi Zakon o prekršajima, koji je usvojio Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, stupio je na snagu 14. augusta, saopćeno je danas iz Federalnog ministarstva za pravdu.

Zakon je objavljen u “Službenim novinama Federacije BiH”, broj 63/14. 

U protekle tri sedmice od stupanja na snagu novog zakona, Federalno ministarstvo za pravdu je poduzelo niz aktivnosti na stvaranju potrebnih pretpostavki za početak primjene ovog vrlo važnog zakonskog propisa koji je donio nekoliko novina u prekršajnom postupku. 

Zahvaljujući koordinaciji rada većeg broja institucija, stvoreni su svi potrebni preduvjeti za punu primjenu ovog vrlo važnog zakona koji je dio tzv. “seta antikorupcijskih zakona” koje je utvrdila Vlada Federacije BiH. 

Novim Zakonom o prekršajima povećan je opći raspon novčanih kazni, koje se sada kreću do 10.000 KM za fizičke osobe, do 20.000 za odgovorne osobe u pravnim licima, te do 200.000 KM za pravne osobe, što će se detaljno propisati unutar posebnih zakona koji predviđaju novčano kažnjavanje za kršenje tih propisa. 

S druge strane, ovim zakonom se prvi put uvodi mogućnost oslobađanja od plaćanja polovine novčane kazne ukoliko se u zakonom propisanom roku od osam dana plati 50 posto novčane kazne izrečene prekršajnim nalogom. 

Očekuje se da ovakvo zakonsko rješenje, koje postoji u većini razvijenih država, poveća stepen naplate novčanih kazni izrečenih prekršajnim nalogom, za koje se u ovom trenutku procjenjuje da se radi o više od 100 miliona KM neplaćenih kazni u cijeloj BiH. 

Ta sredstva su trebala biti u budžetima iz kojih se finansiraju školstvo, zdravstvo i druge socijalne usluge. 

ovim zakonom predviđeni su dodatni instrumenti naplate novčanih kazni i smanjenja zloupotreba, kao što je zabrana registracije motornog vozila, izdavanja i produženja vozačke dozvole, učešća na tenderima, promjene vlasništva motornog vozila, prinudna naplata blokiranjem računa i dr. kojima će se, kako u resornom ministarstvu vjeruju, također, povećati naplativost novčanih kazni. 

“Koristimo priliku da zahvalimo svim partnerskim institucijama koje su u vrlo brzom roku poduzele vrlo značajne aktivnosti kako bi se novi Zakon o prekršajima mogao u punom kapacitetu primjenjivati u praksi. Istovremeno, pozivamo građane i pravne subjekte da se upoznaju o odredbama novog propisa, kako bi znali koja prava i obaveze imaju u prekršajnom postupku”, navodi Federalno ministarstvo za pravdu u saopćenju za javnost.

(radiosarajevo.ba)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Panonska jezera imaju impresivne rezultate: Od 1. juna više od 200.000 posjeta

Prvi dio, sezone na Panonskim jezerima u Tuzli protekao...

Dok BiH kupuje struju i bilježi gubitke: Milijarde maraka “teku” Drinom

Blaga zima i nedostatak snijega, ali i period dugotrajne...

Nema krize, za šest mjeseci smo registrovali skoro 500 novih automobila više nego prošle godine

U našoj zemlji je registrovano više od 6.300 novih...

U BiH se zbog globalne situacije očekuje poskupljenje automobila

Naelektrizirano je ozračje oko električnih automobila i poreza na...