Saznajte na koja pitanja iz opšteg znanja moraju odgovoriti budući vojnici

/

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo je javni poziv za prijem vojnika u profesionalnu službu u Oružane snage BiH.

Iz reda bošnjačkog naroda potrebno je 28 vojnika, iz reda srpskog naroda 91, hrvatskog 16 i reda ostali 1. Kako se navodi u pozivu potrebna je srednja stručna sprema (SSS) III i IV stepena, piše bh. novinska agencija Patria.

Na stranici MO BiH kandidati imaju uputstva i testove koje moraju proći. Polažu test opšteg znanja za prijem u vojnu službu u Oružane snage BiH u kategoriju vojnika i test fizičke spreme.

Ono što je zanimljivo je da se test opšteg znanja sastoji od 350 pitanja, a obuhvaćeno je više od deset oblasti: uređenje države, sudstvo, matematika, književnost i gramatika, geografija, istorija, fizika, hemija, biologija, psihologija, medicina, informatika, sociologija, ali i pitanja koja se odnose na funkcioniranje Oružanih snaga BiH.

Jedno od pitanja je na koje trebaju odgovoriti kandidati glasi:

– Napad jedne ili više država na druge zemlje, s ciljem otimanja njihovog teritorija i nasilno potčinjavanje stanovništva tuđoj državi naziva se: progresija, agresija, digresija.

Takođe, kandidati trebaju znati i koji je najviši čin u ratnoj mornarici: kapetan, admiral, general.

Dvadeset jedno pitanje je identično pitanjima iz Testova za polaganje vozačkog ispita, iako u pozivu nije naveden uslov položen vozački ispit za sve pozicije.

Kandidati koji pristupe rješavanju testa opšteg znanja trebaju odgovoriti na 44 pitanja iz književnosti i gramatike. Jedno od njih glasi:

– Vrsta književnosti koja se uobličava slobodnim stilom pisanja i ne slijedi principe metrike, rime i ostala pravila poezije zove se: komedija, proza, autobiografija – navodi se u testovima.

Kandidati će imati i 77 pitanja iz geografije, a trebaju znati kakvi su oblaci „kumulusi“ i „cirusi“. Jedno od zadnjih pitanja glasi:

– Zapis na grobu, u stihu ili prozi je: oproštajni stih, tužbalica, epitaf – što se može vidjeti na stranici MO BiH.

Portparolka Ministarstva odbrane BiH Uma Sinanović za Patriu je potvrdila da svi kandidati polažu test od 350 pitanja, bez obzira za koju poziciju su se prijavili.

(patria)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Koliko je BiH uradila na prilagođavanju privrede obnovljivim izvorima energije

Evropska komisija uvela je prošle jeseni mehanizam za ugljično...

U BiH pljuskovi i grmljavina: Evo šta nas očekuje za vikend

U BiH se očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno i...

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...