Delegacija Saveza udruženja penzionera ZDK sa Premijerom

/

Kontinuirano kašnjenje penzija i sve veća dubioza u Fondu PIO MIO razlog je za negodovanje oko 400 hiljada penzionera u Federaciji. Predstavnici penzionerskih udruženja zato insistiraju da svi nivoi vlasti konačno preuzmu odgovornost za ovo stanje i ponude konkretna rješenja za konsolidaciju Fonda, ali i poboljšanje izuzetno lošeg materijalnog položaja penzionera. Delegacija Saveza udruženja penzionera ZDK-a tim povodom sastala se sa premijerom ovog Kantona Miralemom Galijaševićem.

Milionski deficit u Fondu PIO koji za posljedicu ima probijanje rokova za isplatu penzija je činjenica koja ne izaziva ozbljnu pažnju nadležnih. Neuplaćivanje doprinosa prolazi bez posljedica po poslodavce, posebno kada su to državna preduzeća. Predasatvnici penzionerskih udrženja tvrde, državna preduzeća njihovom Fondu duguju dvije penzije.

Promjena ovog stanja pored ostalog i kroz adekvatniji angažman inspekcijskih organa, zahtjev je koji su predstavnici Saveza penzionera ZDK-a uputili kantonalnom premijeru, svjesni da je to samo jedna od adresa za rješavanje njihovih problema.

Svjesni duboke ekonomske i finansijske krize u zemlji, penzionerska udruženja žele kao partneri vlastima dijalogom tražiti rješenja, ali ne pristaju da se preko ledja penzionera i dalje čuva socijalni mir. Iako zagovornici dijaloga, ne isključuju proteste ali i tužbe protiv onih koji im uskraćuju stečena prava.

Izvor

Povezani postovi

Podsjetnik na 1. mart: Šta je referendum i ko je sve priznao BiH

Građani Bosne i Hercegovine danas, 1. marta, slave Dan...

I Novalić traži da ne ide u zatvor

Adokati bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića...

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama/tržnicama u Federaciji BiH...

Inspektor FUP-a Saša Petrović o haosu na internetu: Kad bi se krenulo u istragu, dnevno bismo hapsili 10 do 15 ljudi…

Društvena zaraza se definira kao širenje ponašanja, stavova i...