DOBOJ: Zajednički iftar kod donje Trnjak džamije

/

Uz podršku Muftijstva dobojskog Medžlis Islamske zajednice Doboj organizuje u nedjelju, 21.06.2015.godine, kod donje Trnjak džamije iftar za više od hiljadu građana. Ovogodišnji zajednički iftar omogućio je donator, opština Bajrampaša iz Istanbula, navode iz Medžlisa Islamske zajednice Doboj.

Iftar je večernji obrok tokom islamskog mjeseca ramazana, odnosno obrok koji se uzima u prvi sumrak, neposredno nakon zalaska sunca. Iftarom se završava dan posta, a najčešće se obavlja prije obavljanja večernje molitve akšam-namaza.

Iftar je jedan od značajnijih karakteristika mjeseca ramazana i često se obavlja u sklopu zajednice, gdje se okuplja veći broj osoba kako bi zajedno okončali dan posta. Iftar se započinje odmah nakon nastupanja vremena akšama, odnosno nakon zalaska sunca ispod horizonta. Tradicionalno, ali ne i obavezno, iftar se započinje jedenjem tri ploda datule, jer se to smatra za sunnet, tj. da je tako radio Božji Poslanik Muhammed s.a.v.s. Mnogi muslimani smatraju da je izuzetno pobožno i dobro djelo nahraniti siromašne i ponuditi im iftar, što se također smatra za sunnet.

Izvor

Povezani postovi

Firma BELIF prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta "Jedan privrednik, jedna učionica "...

Firme STAR-S – Zlatarna Dar i Nekretnine Star-S Tešanj prijatelji Mješovite srednje škole

Aktivnosti na provođenju projekta "Jedan privrednik, jedna učionica "...

Marica Ružić – muzika je najljepši način za povezivanje ljudi

„Pjevat' ćemo šta nam srce zna, pjesme sa svih...

U Tešnju stranke Trojke kao “rogovi u vreći”

Dok na nivou Federacije BiH i države BiH, stranke...