U đačkim knjižicama djece u RS-u predmet “bošnjački jezik”

/

Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić upozorio je danas u izjavi Feni da je u tom bh. entitetu na sceni novi, dodatni, pritisak na Bošnjake i prisiljavanje da izučavaju jezik koji oni ne žele.

Salkić je pojasnio da je posljednjih dana primio više žalbi roditelja bošnjačke djece iz Zvornika, Prijedora i drugih mjesta u RS-u na đačke knjižice u kojima je umjesto ranijeg termina “bosanski jezik“ navedeno “bošnjački jezik“. 

– Ovim Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a krši Ustav BiH, kojim je definisano da su službeni jezici u BiH bosanski, hrvatski i srpski. Na ovaj način resorno ministarstvo u RS-u vrši diskriminaciju i vrijeme je da se svi u BiH pozabave da prestane tortura, diskriminacija i zloupotrebe u obrazovanju, jer u entitetu RS poprimaju drastične razmjere i situacija može potpuno eskalirirati početkom naredne školske godine – naglasio je Salkić. 

Entitetski potpredsjednik ukazuje da su đaci učili iz udžbenika “bosanskog jezika“, a u đačke knjižice im je zaveden “bošnjački jezik“. 

Problem im može biti i upis u srednje škole na području Federacije BiH, gdje terminološki ne postoji “bošnjački jezik“, ukazuje Salkić i dodaje da bi to značilo da se krši zakon kod bodovanja za upis iz jezika koji u tom entitetu ne postoji. 

– Očekivao sam od novog ministra prosvjete i kulture u RS-u Dane Maleševića da će ići ka rješavanju problema u obrazovanju u RS-u, ali čini se da on nastavlja praksu svog prethodnika – što gore po Bošnjake, to bolje – naveo je Salkić. 

Sve ovo, kazao je, nije problem samo Bošnjaka, već i za Vijeće za implementaciju mira i OHR u BiH i sve koji u BiH treba da štite Dejtonski sporazum. 

Salkić je za Fenu podsjetio i da Ustav RS-a nije usklađen s Ustavnom BiH, jer nisu navedeni precizni nazivi koji se jezici koriste u RS-u. Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...

Cijene nekretnina su vrtoglave: Diktiraju li ih perači novca?

Većina građana manji stan otplaćuje tokom cijelog radnog vijeka,...

Koliko se često čiste vagoni, zašto se karte u Željeznicama FBiH izdaju kao prije 30 godina

Zašto se karte za putničke vozove u Javnom preduzeću...