Federalno ministarstvo obrazovanja: Pravo je svakog naroda da određuje naziv svog jezika!

/

U vezi s polemikom koja se posljednjih dana vodi o uporabi termina “bosanski jezik” u Republici Srpskoj, priopćenjem za javnost oglasilo se Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, u kojem se navodi kako je pravo svakog naroda da sam određuje naziv svog jezika te da to pitanje nije u nadležnosti organa vlasti

Kako se navodi u priopćenju, u članu XI. Općeg okvirnog Sporazuma za mir u BiH stoji da je Sporazum sklopljen u Parizu, dana 14. prosinca 1995. na bosanskom, hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku, s tim da je svaki tekst jednako vjerodostojan.

“Polazeći od te činjenice, nedvojbeno je da je Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH bosanski jezik priznat kao jedan od službenih jezika u BiH, a nikako ‘bošnjački jezik'”, stoji dalje u priopćenju.

S obzirom na to da se u Ustavu Republike Srpske navodi da su službeni jezici tog entiteta “jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda”, u priopćenju koje potpisuje federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović, stoji kako je taj član u “apsolutnoj koliziji s Ustavom Bosne i Hercegovine”.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti dalje navode kako postupanje mjerodavnih organa RS-a nije u duhu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima te organi RS-a svojim djelovanjem dovode u pitanje pravo na obrazovanje.

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti duboko je uvjereno da obrazovanje treba biti usmjereno ka punom razvitku ljudske ličnosti i učvršćivanju poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda.


Ono treba unaprjeđivati razumijevanje, trpeljivost i prijateljstvo među svim narodima, rasnim i vjerskim grupama, kao i osigurati roditeljima da imaju prvenstveno pravo birati vrstu obrazovanja za svoju djecu, stoji na kraju priopćenja za javnost Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Stručnjaci predali izvještaj: 37,4 posto analizirane hrane u BiH je sadržavalo ostatke pesticida

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Agencije za sigurnost...

U nedjelju muslimani obilježavaju Kurban-bajram: Poznato vrijeme Bajram namaza

U nedjelju je Kurban-bajram. Kako je navedeno u takvimu...

Stiže nam toplotni udar: Još danas svježije, a onda rast temperatura do 36 °C

Od sutra nam stiže stabilizacija, više sunčanog vremena i...

Islamski učenjaci pojasnili: Evo šta treba izbjegavati onaj ko je naumio zaklati kurban

Ko ne stigne zaklati kurban prvog dana bajrama može...