Rukovodioci Famus gradnje 3: Nismo krivi za tragediju

/

Kemal Karahmet, Miralem Jahić i Dženan Hadžem, rukovodioci preduzeća Famus gradnja 3, i Zijad Imamović, odgovorna osoba u ime nadzornog organa Zarka, jučer su se u Kantonalnom sudu u Sarajevu izjasnili da se ne osjećaju krivima zbog tragedije koja se dogodila 28. januara ove godine, u Ulici Hiseta na Marindvoru u Sarajevu. Tada su smrtno stradala dvojica radnika Razim i Enes Halilović iz Tešnja. Do nesreće je došlo nakon što su se obrušile oplata i skele, a teško je povrijeđen njihov kolega Nevzet Halilović.

Optužnica

Karahmet, Jahić, Hadžem i Imamović izjavili su da se ne osjećaju krivima, a Sud će, u zakonski predviđenom roku, odrediti datum kada bi i zvanično trebalo početi suđenje.

Kako je pročitao sudija Jasenko Ružić, optuženi su dužni obavijestiti Sud o svakom svom narednom koraku, misleći pritom na eventualne promjene mjesta prebivališta. 

Podsjećamo da je Kantonalno tužilaštvo Sarajevo 17. aprila podiglo optužnicu kojom se generalnom direktoru Famus gradnje 3 Kemalu Karahmetu, tehničkom direktoru Miralemu Jahiću i Dženanu Hadžemu, zamjeniku koordinatora na izgradnji stambeno-poslovnog objekta, kao i nadzornom inžinjeru i odgovornoj osobi ispred nadzornog organa Zarka Zijadu Imamoviću, stavlja na teret izvršenje teškog krivičnog djela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine iz člana 328. stav 2. KZFBiH, u vezi sa krivičnim djelom Nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova iz člana 326. stav 1. KZFBiH.

Optužnicu je potvrdio Kantonalni sud u Sarajevu, a uslijedila je nakon provedene istrage na uglu ulica Hiseta i Kotromanića. 

Pomoć porodicama

Tri dana nakon tragedije, 31. januara, po naredbi kantonalnog tužitelja, lica protiv kojih je poslije podignuta i potvrđena optužnica, lišena su slobode. Kantonalni sud u Sarajevu 1. februara donio je rješenje kojim je određen jednomjesečni pritvor Karahmetu, Jahiću i Hadžemu, no kako pritvor zbog opasnosti da bi moglo doći do remećenja javnog reda i mira ukoliko bi se oni našli na slobodi, nije bio argumentiran, uskoro su pušteni. Njihov advokat Asim Crnalić izjavio je da je logično da se brane sa slobode. 

Iza poginulih radnika Razima i Enesa Halilovića ostale su supruge sa malodobnom djecom. Rukovodstvo Famus gradnje 3 obećalo je da će financijski pomoći njihovo školovanje. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Inspekcija privremeno zatvorila još jedan bazen

Gradski bazen Dobrinja je privremeno zatvoren i neće raditi...

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...