AMBASADORICA FRANCUSKE U BIH GOSPOĐA KLER BODON BORAVILA U POSJETI OPĆINI MAGLAJ

/

Ambasadorica Francuske u BiH gospođa Kler Bodon posjetila je danas općinu Maglaj i sastala se sa Općinskim načelnikom i saradnicima, a sastanku su prisustvovali i predstavnik UNESCO-a Šešum Siniša te direktorica Doma kulture „Edhem Mulabdić“ Rašida Muhić, saopćeno je iz općine Maglaj.

S obzirom da je gospođa Bodon prvi put u posjeti Maglaju, Općinski načelnik je upoznao ambasadoricu sa ljepotama Maglaja ali i nažalost sa svim nedaćama koje su ovaj grad zadesile u prošlogodišnjim poplavama predstavivši prisutnima kako je tekao plan obnove Maglaja i šta je do sada urađeno kako bi grad vratio nekadašnji sjaj.

Ambasada Francuske zajedno sa UNESCO-om učestvuje u obnovi zgrade Doma kulture koja je pretrpjela velike štete u poplavama.

– Ja sam mogla da zapazim prolazeći kroz Vaš grad da su ljudi nasmijani i da je grad vratio svoju snagu i da lijepo izgleda. Francuski narod je bio dirnut sa svime što Vam se desilo, i razumiju Vas jer se na jugu Francuske često dešavaju poplave i Francuzi dobro znaju kako je kad izgubiš sve što imaš. U duhu solidarnosti zajedno sa Slovenijom smo u Parizu organizovali sastanak da Vam pomognemo. Tačno je da se moraju utvrditi prioriteti i da je infrastruktura jedna od njih , u isto vrijeme Francuska je zainteresovana i za kulturni aspekt kod nas je to jedno od osnovnih ljudskih prava. Puno smo radili sa UNESCO-m oko ovog projekta i drago mi je što smo zajedno u tome. Načelniče Vi prenesite Vašim građanima francusku solidarnost, izjavila je ambasadorica Francuske u BiH.

Delegacija je obišla prostorije Doma kulture te se na licu mjesta uvjerila kolika je šteta na ovoj ustanovi.

Predstavnik UNESCO-a je takođe izrazio zadovoljstvo što učestvuju u obnovi Doma kulture te da će sljedeći susret biti kada bude otvaranje obnovljenog Doma.

Izvor

Povezani postovi

Na graničnom prijelazu između BiH i Crne Gore oduzeta garderoba u vrijednosti od 233.000 KM

Na graničnom prijelazu Klobuk, između Bosne i Hercegovine i...

Cijene nekretnina bilježe historijske rekorde: Ko je spreman izdvojiti 1.660.000 KM za stan?

Cijene nekretnina u BiH posljednjih godina bilježe historijske rekorde,...

Saudijska kompanija FLYNAS ove godine povećava broj direktnih letova sa Sarajevskog aerodroma

Avio-kompanija FLYNAS iz Kraljevine Saudijske Arabije i turistička agencija...

Zbog pritvorenog Osmice komandir smjene u Vojkovićima ostao bez čina inspektora

Nemanja Bjelica, komandir smjene u Vojkovićima, koji je dopustio...