Švicarska će izručiti Nasera Orića Bosni i Hercegovini

/

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine u srijedu je, na zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine, od Švicarske zatražilo izručenje bivšeg ratnog komandanta Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici.

Švicarska će izručiti Nasera Orića Bosni i Hercegovini, javio je u četvrtak Reuters, pozivajući se na zvanične izvore.

Danas ističe ekstradicijski pritvor Oriću, bivšem ratnom komandantu Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici.

On je uhapšen na francusko-švicarskoj granici 10. juna, a na osnovu difuzne potjernice Srbije, piše novinska agencija Patria.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine u srijedu je, na zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine, od pravosuđa Švicarske zatražilo izručenje Orića ovoj državi.

Prošle sedmice izručenje Orića zatražila je i Srbija.

Skraćeni postupak ekstradicije

Orićev predmet je 2009. godine, odlukom Suda Bosne i Hercegovine, preuzet u nadležnost Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da je riječ o osobi koja je državljanin Bosne i Hercegovine i koja je dostupna pravosudnim organima te da se odaziva na pozive pravosudnih organa, u ovom predmetu nije traženo određivanje mjere pritvora ili drugih mjera zabrane, saopćeno je ranije iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Orićeva braniteljica Vasvija Vidović kazala je kako će njen klijent prihvatiti izručenje vlastima Bosne i Hercegovine, što će dovesti do skraćenog postupka ekstradicije.

Ona je objasnila da je u četvrtak prije podne održano ročište na kojem su Oriću švicarske vlasti prezentirale zahtjeve za ekstradiciju iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Iz Saveznog ureda za pravdu Švicarske za agenciju Anadolija ranije je potvrđeno kako će švicarsko pravosuđe možda dati prednost bh. pravosudnim organima da preuzmu slučaj Orića, zbog činjenice da su se navodni zločini za koje ga tereti Srbija desili na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Presuda Haškog tribunala

“Možda će švicarske vlasti dati prednost bh. vlastima da preuzmu slučaj, ali ovo još nije konačna odluka, jer radi se na tome da se utvrdi je li riječ o istim zločinima. Ako je to tako, veoma je važno uzeti u obzir da su zločini počinjeni u Bosni i Hercegovini, a ne Srbiji. Tako nalaže Evropska konvencija o ekstradiciji”, naveli su iz Odjela za medije Saveznog ureda za pravdu Švicarske.

Orića je 10. juna privela švicarska policija, zajedno s načelnikom Opštine Srebrenica Ćamilom Durakovićem, koji je nedugo nakon zadržavanja pušten.

Ratni komandant Armije Bosne i Hercegovine se još nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Ženevi, gdje je uhapšen na osnovu potjernice koju je za njim, zbog navodnih ratnih zločina na teritoriji Srebrenice 1992. godine, raspisala Srbija 2014. godine.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala je 2008. godine Orića oslobodilo krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Inspekcija privremeno zatvorila još jedan bazen

Gradski bazen Dobrinja je privremeno zatvoren i neće raditi...

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...