Rudari Mramora prekinuli štrajk i izašli iz jame – Dobit će plate i bit će ulaganja u rudnik

/

Više od 260 rudara tri smjene tuzlanskog rudnika Mramor koji se nalazi u sastavu Rudnika Kreka, koji su od jutros bili u štrajku, danas su iza 16 sati napustili jamu, jer su im nadležni obećali ispuniti njihove zahtjeve.

Radnici su tražili isplatu plata, toplog obroka i regresa, te veće ulaganje u rudnik. Danas su se sastali sa Enverom Omazićem, direktorom Kreke i Elvedinom Grabovicom, direktorom Elektroprivrede BiH.

Rudar Suad Zukić je kazao da su radnici prekinuli rad jer su nezadovoljni putem koji ide rudnik.

– Ne ulaže se u rudnik. Brinemo za svoju budućnost, nećemo imati gdje sutra raditi. Postavili smo svoje zahtjeve. Popodne su nam došli ljudi iz Elektroprivrede. Dogovorili smo se s njima o našim zahtjevima i sve su nam ispunili. Postavili smo rokove i dogovorili smo se – kazao je Zukić.

Neulaganje u rudnik, dodao je on, najveći je problem.

– Samim ulaganjem u rudnik mi bi imali proizvodnju i ne bismo brinuli za platu, za regres… Imali smo zahtjeve isplate plate i toplog obroka da bude zajedno jer je do sada bilo odvojeno. I to je riješeno. Već je plata uplaćena, sutra je topli obrok – kazao je ovaj rudar.

Elvedin Grabovica je kazao da se u ovom slučaju radilo o nedostatku povjerenja u lokalno rukovodstvo.

– Osnovni zahtjev je bio isplata plate i toplog obroka, što smo mi riješili. To nije ni trebao biti problem. Što se tiče ulaganja u rudnik, činjenica je da je ovaj pogon zapostavljen i njima su trebale garancije da će investicije biti nastavljene s obzirom na to da je Kreka rudnik u koji se najviše investiralo u protekle četiri godine. Međutim, te investicije ne daju očekivane rezultate – kazao je Grabovica, dodajući da rudnici i dalje negativno posluju.

– Mi smo donijeli zaključak na Nadzorom odboru za Kreku, da se ide u promjenu menadžmenta i ona je u toku. Procedura je pokrenuta i mora proći zakonski rok – kazao je Grabovica.

Istakao je da će menadžment biti promijenjen u svim rudnicima koji negativno posluju, a većina su takvi.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...