Održana 5. Međunarodna smotra Folklora i Sevdaha Osman Alibašić Brijesnica Mala (FOTO)

/

5. Međunarodna smotra Folklora i Sevdaha Osman Alibašić Brijesnica Mala održana je u subotu na potpuno natkrivenom sportskom poligonu O.Š. u Maloj Brijesnici pred oko 2000 gledalaca, uz učešće Kulturno umjetničkih društava iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Generalno gledajući, poboljšanju folklornog programa trenutno najviše doprinose nacionalne i međunarodne smotre, a njihov je osnovni cilj prikazati autentičnu sliku narodne umjetnosti. Folklor kao zbir komponenata vezanih uz život i stvaralaštvo gradskog i seoskog stanovništva nema više svoje vjekovne uslove razvoja i opstanka, i ostaje relatino malo načina da ga se sačuva. Organizacija „5.Međunarodne smotre Folklora i Sevdaha Osman Alibašić Brijesnica Mala“ jeste pokušaj da se zaustavi odlazak folklora u muzeje i sjećana te da se održi živim.

„Na našoj Smotri mogu se vidjeti različite igre, različite nošnje, što nam je i cilj da se vidi bogatstvo folklornih tradicija, ali i da se one sačuvaju onakve kakve jesu izvorno. Kriterij autentičnosti nošnje, koraka i pjesme je ono što mi tražimo od svih učesnika“, kaže Ibrahim Kurtić Hačko, predsjednik KUD „Osman Alibašić Brijesnica Mala“. Učešće na „5.Međunarodnoj smotri Folklora i Sevdaha Osman Alibašić Brijesnica Mala“ je uzelo devet društava: KUD “Ivo Lola Ribar“ Inđija-Srem Srbija, KUD “Slavonac“ Forkuševci i KUD “Sklad“ Đakovo iz Hrvatske, KUD „Šamac“ Šamac, KUD „Zmaj od Bosne“ Gradačac, KUD „Lukavica“ Lukavica, KUD „Đerdan“ Doboj Jug, KUD „Azra“ Rašljani i domaćin KUD „Osman Alibašić Brijesnica Mala “.

Izvor

Povezani postovi

Bešlagić: Ja sam Bosanac i Dalmatinac, ne možeš biti i Bosanac i Hercegovac

Enis Bešlagić prisjetio se uloge koja ga je proslavila,...

Šta se dešava u organizmu ako ćešće konzumiramo lovor

Lovor se koristi kao dodatak mnogim jelima. Pored toga...

Kako jednom rečenicom uvrijediti državljane zemalja Evrope: Jesu li pogriješili s odabirom za BiH?

Zanimljiva mapa podijeljena na Twitteru na šaljivi način prikazuje...

Želite smršaviti, a ne možete bez hljeba? Isprobajte zdravu verziju spremnu za 90 sekundi

Maja Kružević, savjetnica za ishranu iz Srbije, na svom...