Evakuacija Banjalučana zbog bombe u Vrbasu

/

Bomba teška 200 kilograma i dugačka više od 140 centimetara, koja je nađena u blizini Gradskog mosta u Banja Luci, bit će izvučena tek iduće sedmice.

Bezbjednost građana bit će prioritet, pa nadležni razmatraju mogućnost da na dan vađenja evakuišu stanovnike koji žive na desnoj obali rijeke.

Kako piše “Euro Blic”, tada će najvjerovatnije biti obustavljen saobraćaj preko mosta, a u planu je da teren obezbjeđuju policija i vatrogasci.

“Radimo dodatna mjerenja kako bi utvrdili o kojem je tačno modelu riječ. Neophodna je priprema lokacije, jer je vađenje bombe komplikovano, zbog čega ćemo imati i probu sa modelom. Takođe, potrebna je i koordinacija sa hidroelektranom Bočac, jer vodostaj treba da bude nizak”, objasnio je Miroslav Mišković iz Ronilačkog kluba “BUK”.

On je rekao da je na bombi vjerovatno bio veliki sloj kamenja, te je zbog promjene korita nakon poplava i trenutno nižeg vodostaja ona postala vidljiva.

“Dobili smo obavještenje o bombi i zahtjev smo, pod oznakom ‘hitno’, proslijedili nadležnom timu pri Republičkoj upravi civilne zaštite. Tražili su da naši ronioci izađu na teren i da sve podatke dostave nadležnom timu, što je i urađeno”, pojasnio je Željko Katić, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, te dodao da bi bomba iz vrbasa trebalo da bude izvučena između 20. i 22. avgusta.

Podsjećamo, i sredinom prošlog mjeseca ronioci RK “Buk” iz rijeke Vrbas u blizini Gradskog mosta su izvukli neeksplodiranu minobacačku granatu koja potiče također iz Drugog svjetskog rata.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Vlada Federacije BiH dodjeljuje 2,3 miliona litara dizela poljoprivrednicima

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopćilo je da...

Most je davno gotov: Kada će konačno biti završen granični prijelaz u Gradišci

Zbog velikih gužvi na Graničnom prijelazu Gradiška, i građani...

Snažan zemljotres pogodio BiH, još nema podataka o jačini

Snažan zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, a prema...

Još danas hladnije, od sutra lagani rast temperatura

U Bosni pretežno oblačno vrijeme većinom sa slabom kišom....