Otprilike se svake godine pola proizvedene hrane baci (do dvije milijarde tona). A britanski poduzetnik Dan Cluderay u tome je vidio odličnu priliku za posao i pokrenuo Approved Food, internetsku stranicu na kojoj prodaju hranu koja je još uvijek jestiva, ali joj je prošao rok trajanja, piše Independent.
On tvrdi da je trik u razlikovanju naljepnica: “Najbolje upotrijebiti do” i “Upotrijebiti do”.
“Najbolje upotrijebiti do” je prijedlog proizvođača do kojeg datumahrana zadržava najveću kvalitetu, ali je i poslije sigurna za konzumaciju.
“Upotrijebiti do” označava rok trajanja hrane koja je brzo kvarljiva i može predstavljati neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje stoga se ne preporučuje jesti nakon roka trajanja.
10 namirnica koje su jestive i nakon isteka roka trajanja
Čips – Njen duži vijek trajanja možemo zahvaliti soli.
Čokolada – Šećer produžuje vijek trajanja.
Kečap – Jestivo i do godinu ako se čuva na hladnom i suhom mjestu.
Jogurt – može trajati do šest sedmica nakon roka trajanja.
Tvrdi sir – Traju duže od mekih.
Mlijeko – Sve dok se nema neugodan miris može se piti.
Jaja – Ako jaje potone u vodi, jestivo je, ali ako pluta vjerojatno je pokvareno i nemojte ga jesti.
Hljeb – može trajati do nekoliko dana, a omekšat će ako ga zagrijete u mikrovalnoj pećnici.
Riža – može trajati mjesecima nakon isteka roka.
Voće i povrće – ako nema plijesni i nije kašasto, onda se može jesti.