Zračni udari uspjeli: Džihadisti ISIL-a povlače se iz Kobanija!

/

Snage ISIL-a povukle su se u predgrađe Kobanija


Snage ISIL-a povukle su se iz dijelova sirijskog grada Kobanija nakon učestalih udara američkih i koalicijskih zrakoplovnih snaga! Informaciju su, prenosi Reuters, potvrdili kurdski dužnosnici iz Kobanija.

 

Potvrdili su i da je ovo najveće povlačenje ISIL-ovih snaga otkako su ušle u grad što je probudilo nadu da će se džihadisti ipak otjerati s ovog za Kurde važnog područja. Džihadisti su na rubu tog grada koji se nalazi na samoj granici s Turskom u ponedjeljak izvjesili crnu zastavu te prisilili većinu stanovništva na bijeg.

 

Do sada je u susjednu Tursku iz grada izbjeglo 180.000 Kurda. Mnogi Kurdi jučer su prosvjedovali u Turskoj jer tamošnje vlasti ne žele intervenirati, a nezadovoljstvo su pokazale i grupe Kurda u Bruxellesu i Haagu. Ondje su demonstrirali u Europarlamentu i nizozemskom parlamentu.

 

Amerikanci: Kobani pred padom, no to nas ne brine. UN: Nastupit će užas

 

Nakon što je turski predsjednik Tayyip Erdogan jučer rekao kako je gradKobani na tursko-sirijskoj granici pred padom u ruke ISIL-a, čije snage broje više od 9000 islamista, danas su i neimenovani američki dužnosnici potvrdili istu informaciju.

 

No, to visoke američke dužnosnike uopće ne brine, javlja CNN.

 

Ako Kobani padne, ISIL će kontrolirati tursko-sirijsku granicu i teritorij od samoproglašenog glavnog grada Raqqe sve do granice s Turskom, pojas širok više od 100 kilometara.

 

Američki dužnosnici kažu kako im cilj nije spasiti gradove i sela u Siriji, većuhićenje glavnih vođa ISIL-a, zaposjedanje naftnih rafinerija i druge infrastrukture, kako bi onemogućili daljnje financiranje terorističkih skupina.

 

S druge strane, očuvanje Iraka za Amerikance je strateški cilj iz više razloga, uključujući činjenicu da SAD ima dobre odnose s iračkom vladom.

 

Staffan de Mistura, izaslanik UN-a za Siriju, apelirao je na svjetske vođe da poduzmu akcije i pomognu kurdskim snagama, nad kojima su snage ISIL-a nadmoćne.

 

– Brane se s velikom hrabrošću. No, uskoro neće biti to u stanju. Bore se s normalnim oružjem, dok ISIL ima tenkove i minobacača. Međunarodna zajednica mora ih obraniti – rekao je de Mistura.

 

– Moramo odmah djelovati. Bez dodatne međunarodne pomoći, nastupit će užas. Svijet je već vidio što se događa kad grad u Iraku ili Siriji padne u ruke toj terorističkoj skupini. Masakri, humanitarna katastrofa, silovanja i užasno nasilje – dodao je de Mistura.

 

 

(večernji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Oluja Boris u Europi: Zašto je postala katastrofa epskih razmjera?

Oluja Boris već je donijela ekstremne količine kiše širom...

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Gradonačelnik Lądek-Zdrója Tomasz Nowicki je već u subotu, 14....

Kako će se od novembra ulaziti u EU: Uzimanje otisaka i fotografiranje lica

Pregled pasoša, uzimanje otisaka najmanje četiri prsta i fotografiranje,...

Izbio veliki požar u Sutomoru

Vatrena stihija koja se pola sata nakon ponoći razbuktala...