DOBOJ: Privrednici ljuti zbog podjele para

/

Katanac na vratima i gužva ispred Udruženja privrednika 15. maj. Nakon što su pare podijelili, neki su otišli na godišnji, pa rade samo dva sata. Privrednici, sa pritužbama u rukama, strpljivo su čekali. Ljuti su, kažu, što su velike pare podijeljene na osnovu paušalnih procjena.

“Podjela je izvršena izgleda na način da ko je smio i imo hrabrosti na ličnu odgovornost potpiše a ne dokumetuje zalihu. Zna se gdje je objekat, zna se kolika je bila zaliha. Sve sam dokumentovala i izvršila sve procjene a na kraju su pojedini biutici dobili više nego ja”, kaže trgovac Petra Božičković.

Radili smo kako smo znali, imali smo petnaest dana da napravimo spiskove, a pravili smo ih na osnovu onoga što su nam privrednici rekli, pravdaju se u Udruženju. Kažu da im je glavni motiv bila solidarnost, pa su, zbog toga, najviše dobile male radnje, koje su okosnica privrede.

“Nismo se rukovodili nikakvim procentom iz razloga što nosmo mi odgovorni i nemamo ingerencije da kontrolišemo nečiju štetu. Išli sno tom  metodikom da država naplati svoje poreze, država se naplatila 30 %”, kaže  Goran Marković, član UO Udruženja 15 maj.

Osim kriterijuma ručno ispisanih na papiru,  ostalu dokumentaciju u udruženju ne pokazuju. Privrednici tvrde da je pravilnik o podjeli novca morao da bude bar negdje objavljen i pitaju kako se na spisku našla i privatna škola. Sumnaju da ima i onih koji su dobili donacije, a naplatili su i osiguranje.

“U nekakvoj idealnoj podjeli trebalo je mnogo više vremena i izuzetno stručna ekipa  koja je trebalo potpuno da obiđe sve i ustanovi šta je i kako”, rekao je privrednik  Brane Marušić.

U Udruženju kažu da se sve usaglašavalo sa ministarstvom i da će detaljnije procjenjivati kad im stigne nova tranša koju uskoro očekuju. Tada će, kažu, namiriti oštećene, a da izbjegnu prigovore, u  pomoć će zvati poresku i vještake. Privrednici im poručuju da sad mogu kako hoće, jer su za svoje firme već uzeli skoro pola miliona maraka. Spremni smo i na reviziju, odgovaraju iz Udruženja, piše ATV. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Fejzić dr.Mersiha, spec.pedijatar imenovana za direktora JZU Dom zdravlja “Izudin Mulabećirović – Izo” Tešanj

Fejzić dr.Mersiha, spec.pedijatar imenovana za direktora JZU Dom zdravlja...

Teslić: Više od 150 ljudi doniralo kosu djeci oboljeloj od karcinoma

U Tesliću je danas održana donatorska akcija “Kosu skrati,...

Doboj:Nova krivična prijava protiv Petrovića i Jerinića

Centar za humanu politiku podnio je krivičnu prijavu protiv...

Tešanj: Vatrogasci gasili požar na automobilu i pomoćnom objektu

Prema službenim informacijama koje je saopćila Civilna zaštita općine...