Ovo su gramatičke greške na Fejsbuku koje dovode ljude do “ludila”

/

Jedna od najčešćih grešaka u svakodnevnom govoru, ali i na Fejsbuku je “hvala puno”. Zapamtite – samo je čaša puna, sve ostalo je mnogo.

UNESCO je proglasio 8. septembar za Međunarodni dan pismenosti. Niko ne voli da ispadne nepismen. Napravili smo listu najčešćih gramatičkih grešaka na društvenim mrežama. Obratite pažnju, jer ovim greškama, slučajno ili namjerno, nervirate vaše prijatelje kojima je stalo do pravopisa. Piše se “sa mnom”, a ne “samnom”. Uz instrumental jednine lične zamjenice prvog lica ja (mnom) uvijek ide prijedlog sa, a ne s i uvijek se piše odvojeno. Tako se piše i s(a) tobom, s(a) nama, s(a) vama, s(a) njima, s(a) njom, s(a) njim. 


Piše se “ja bih”, a ne “ja bi”. Ti bi, on bi, mi bismo, vi biste, oni bi. Potencijal se gradi od aorista pomoćnog glagola biti i radnog glagolskog pridjeva: ja bih bio, ti bi bio, on bi bio, mi bismo bili, vi biste bili, oni bi bili. 

Poslije malog slova “i” nepravilno je napisati tri tačke. 

Vaše prijatelje nervirate i kada ispred veznika “a” ne stavite zarez i tačku poslije godine. 

Nepravilno je napisati “Iću sutra u selo” pravilno je napisati “Ići ću u selo”. 

“Svo vrijeme” se ne koristi u našem pravopisu, ispravno je “sve vreme”. 

Pazite da ne mješate “jel” i “jer” zato što to izluđuje vaše prijatelje. 

Međunarodni dan pismenosti je prvi put je obeležen 1966. godine. Njegov cilj je da istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva. Svake godine na ovaj dan UNESCO podseća međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanje odraslih na globalnom nivou. Proslave se održavaju širom svijeta, a ovaj tekst je naš doprinos danu pismenosti. 

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sezonska groznica u Neumu: Za vikend se očekuju 100% popunjeni kapaciteti

Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera Općine Neum, gostovao je...

Hadžije iz BiH obavile sve obrede, danas prve grupe idu za Medinu

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine obavile su...

Za sutra izdato crveno upozorenje zbog visokih temperatura

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za sutra crveno upozorenje...

SAS uspostavio novu avioliniju: Kopenhagen – Sarajevo direktnom linijom za 100 eura

Novi aviolinija između Kopenhagena i  Sarajeva, koju pokreće kompanija Scandinavian...