U Gradačcu danas manifestacija GASTRO provincija u pozadini

/

Manifestacija ”Gastro provincija u pozadini” bit će održana danas u Gradačcu, povodom Svjetskog dana kuhara – 18. septembra.

Tema ovogodišnje manifestacije je ”Ishrana školske djece i omladine”. 

Voditelj projekta Hamid Kujraković kazao je Feni da će biti realizirano mnoštvo aktivnosti, ali da su sve organizirane radi promocije domaćih proizvođača, hrane i pića, gastronomskih vrijednosti, turizma, ali i zanimanja kuhar. 

Namjera je, naglasio je, mlade ljude uključiti u taj posao.

– Dosta nam je školovanja kadrova koji će biti na birou za zapošljavanje. Kuhara na birou nema – akcentirao je Kujraković te dodao da je namjera povezati proizvođače hrane i pića s turizmom, ugostiteljstvom, privredom, školama i restoranima. 

To je, smatra, lanac u kojem bi svi imali koristi. 

Ishrana školske djece i omladine je tema u fokusu ovogodišnjeg, trećeg  festivala. Nutricionisti će razgovarati s djecom, ali i s roditeljima i pedagozima. Učenici će imati priliku da predstave svoje viđenje kako zamišljaju ishranu djece u školskoj dobi. 

Udruženje kuhara BiH pripremit će školski obrok za posjetioce, a najmlađi učenici će predstaviti crteže koji su raditi o temi ”Moja piramida ishrane”. 

Kujraković je istakao da je od velike važnosti djecu naučiti da se hrane ispravno, zdravo i kvalitetno.

Organizatori manifestacije su Udruženje kuhara BiH i ”Brunch” d.o.o., a partneri MSŠ ”Hasan Kikić” i Gimnazija ”Mustafa Novalić”. Pokrovitelji su Općina Gradačac i Federalno ministarstvo turizma i okoliša. 

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Još jedna velika pljačka novca u Doboju, policija na nogama

Dobojska policija traga za lopovom ili više njih koji...

Firma SeCom Jelah prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

Firma SeCom Jelah je pružila podršku Mješovitoj srednjoj školi...

Tešanj: Tokom vikenda dvije intvencije vatrogasaca

U protekla 72 sata, Profesionalna vatrogasna jedinica (PVJ) Tešanj...

Tura “No Limit!” – Biciklistička avantura od Minhena do Tešnja

Sedmorica članova biciklističkog tima, Ikre Minhen, krenuli su danas...