Spisak najplaćenijih direktora javnih preduzeća: Godišnje zarade i po 115 hiljada KM

/

Da je država i dalje najbolji poslodovac u BiH svjedoče enormne plate direktora javnih preduzeća u Kantonu Sarajevu. 

Tako je, na primjer, Dževad Kadribegović direktor Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo samo u 2014. godini zaradio nevjerovatnih 115.009,08 KM. 

U prijevodu to bi značilo da je Kadribegović u prosjeku mjesečno zarađivao oko 9.584 KM. 

Manje od njega zaradila je supruga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Sebija Izetbegović kojoj je u toku 2014. godine iz budžeta isplateno 52.045,37 KM. Preciznije, oko 4.336 KM mjesečno. Sebija Izetbegović nalazi se na funkciji direktorice Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”.

Na listi platenijih je i direktor Javne ustanove “Apoteke Sarajevo” Nedim Hrelja koji je u 2014. godine zaradio ukupno 61.349,06 KM, tačnije oko 5.112 KM mjesečno. 

Odmah ispod njega nalazi se i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Snježana Balta koja je iste godine naplatila 60,079.72 KM. Balta je matematičkom računicom mjesečno primala oko 5 hiljada KM. 

Ukupno 53.690,68 KM zaradio je direktor Fonda KS za izgradnju stanova Fuad Damadžić koji je mjesečno zarađivao oko 4.474 KM. 

Ovo su samo neki od primjera zašto svaki drugi građanin BiH smatra državu idealnim poslodavacem. Na drugu stranu građani su stava da se kod “idealnog poslodavca” ipak mogu zaposliti jedino stranačkom ili rodbinskom vezom. 

Stalnim gomilanjem administracije koja je postala sinonim za zapošljavanje porodica zvaničnika i stranačkih kadrova, političke strukture u BiH daju i povoda građanima BiH da idealnim poslodavcima smatraju državne institucije i preduzeća, a ne privatne subjekte.

(Foto: Klix.ba)Odnosa plata u državnom i realnom sektoru u BiH nije srazmjeran s obzirom na to da državni uposlenici uživaju mnogo veća prava od uposlenika u realnom sektoru. 

Podsjećamo, plate bh. parlamentaraca uglavnom su veće od 5.400 KM. Uz to zastupnici i delagati imaju i naknadu za topli obrok, prijevoz, odvojeni život, naknade za rad u izbornoj bazi i komisije te paušale koji znaju biti veći i od 700 KM. Spisak plata zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH možete pogledati ovdje

Visoke su plate i u Vijeću ministara BiH, a najveću neto platu ima Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora. Bevanda je u junu primio 4.918,63 KM neto plate, 132 KM toplog obroka, 300 KM naknade za odvojeni život i 2.288 KM za upravni odbor. 

Spisak plata državnih ministara pogledajte ovdje.


Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...