Na današnji dan Banju Luku potresao najsnažniji zemljotres

/

Razorni zemljotres u Banjoj Luci desio se na današnji dan, 27. oktobra 1969. godine. Počeo je jakim “prethodnim udarom”, u noći 26. oktobra u 2:55 sati.

Zemljotres koji je uzeo živote i teško unakazio Banju Luku, bio je jačine 8,5 stepeni Merkalijeve skale. Grad se za čas našao sav u prašini.

Podrhtavanje se nastavilo do 8:53 sati, kada je vrijeme za Banju Luku stalo.

Zemljotres je 1969. devastirao grad. Oduzeo je 15 života, a hiljadu ljudi su bili teže i lakše povrijeđeni. Materijalna šteta je bila ogromna. Potpuno je uništeno 86. 000 stanova ili 3,7 x 106 m2 stambene površine.

Velika oštećenja nanesena su školskim (266), kulturnim (146), zdravstvenim (133), društvenim i objektima javne uprave administracije (152). Privreda je pretrpila značajne gubitke. Sva preduzeća su naredni period radila sa značajno smanjenim kapacitetima, a neka su potuno prestala s proizvodnjom. Grad mladosti prvi put ostaje bez nje.

Autobusi odvoze iz Banje Luke osnovce i srednjoškolce koji školsku godinu završavaju u raznim krajevima bivše Jugoslavije.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Prepolovljen broj korisnika u BiH: Fiksna telefonija izumire

Ukupan broj aktivnih fiksnih telefonskih linija u prvom kvartalu...

Javne ličnosti u BiH nakon što odsluže kaznu u zatvoru, MOGU SE VRATITI POLITIČKOM ŽIVOTU

Političari u BiH koji su osuđeni ili se nalaze...

Privremena suspenzija i smanjenje cariskih stopa povećali rast ulaganja i izvoza

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva vanjske trgovine...