Bošnjački lideri i reis potpisali zajedničku izjavu: Najoštrije osuđujemo svaki oblik terorizma

/

Sastanak bošnjačkih političkih i društvenih predstavnika s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem je u toku.

Očekuje se da će okupljeni na kraju sastanka potpisati izjavu kojom će bošnjački narod pozvati da se drži srednjeg puta u vjeri te osuditi radikalizam i terorizam.

Sastanku prisustvuju Bakir Izetbegović, Ramiz Salkić, Amer Jerlagić, Beriz Belkić, Ejup Ganić, Mustafa Cerić, Halid Genjac, Denis Zvizdić, Husejin Smajić, Enes Ljevaković, Zuhdija Hasanović, Munira Subašić, Melika Ugarak…

Avaz je objavio sadržaj Zajedničke izjave koja bi trebala biti potpisana nakon sastanka, koju prenosimo u cjelosti:

Mi građani Bosne i Hercegovine, Bošnjaci i muslimani, predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života, zabrinuti zbog terorističkih akcija u BiH, Evropi i svijetu, svjesni naše odgovornosti za očuvanje slobode, mira i zajedničkog života u našoj domovini, odgovorni za političke, kulturne i vjerske prilike u bh. društvu, kao i za budućnost države BiH i svih njenih građana:

1. Najoštrije osuđujemo svaki oblik terorizma i sve terorističke akcije koje su izvedene u BiH, Evropi, muslimanskim zemljama i bilo gdje u svijetu.

2. Izražavamo odlučnost da se institucionalno, intelektualno, moralno i politički suprotstavimo svakom obliku radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma. Posebno ističemo potrebu intenziviranja aktivnosti na svim nivoima zakonodavne i izvršne vlasti kojima će se ubrzano otklanjati nepravda i nejednakost te drugi izvori frustracija i radikalizacije u društvu.

3. Od svih nadležnih institucija u državi zahtijevamo da se u skladu sa svojim zakonskim ovlastiima, a u cilju očuvanja ustavnih vrijednosti, prava i sloboda svih građana i naroda u BiH, beskompromisno suprotstave svakom obliku radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma, te drugim oblicima djelovanja koji su protivni pravnom poretku, javnoj sigurnosti, moralu ili su na štetu života i zdravlja, odnosno na štetu prava i sloboda drugih ljudi.

4. Ponosni na svoju višestoljetnu vjersku tradiciju i opredijeljenost za suživot, poštujući Ustav Islamske zajednice u BiH, zahtijevamo od svih nadležnih u bh. društvu, u bošnjačkom narodu, kao i od svih pojedinaca, intelektualaca, prosvjetnih i kulturnih djelatnika i nosilaca vjerskog autoriteta u Islamskoj zajednici u BiH da se beskompromisno suprotstavljaju isključivosti, radikalizmu, nasilnom ekstremizmu i terorizmu, jer su sa stanovišta islama neprihvatljivi i suprotni univerzalnim civilizacijskim vrijednostima.

5. Od vlasti muslimanskih zemalja očekujemo da poštuju našu vjersko-obrazovnu tradiciju, institucije i autonomiju i sarađuju s državnim institucijama BiH i s Islamskom zajednicom u BiH u pogledu naučne, vjersko-obrazovne i studentske razmjene.

6. Od vjerskih, teoloških i obrazovnih krugova i institucija muslimanskih zemalja očekujemo da cijene naše autentično historijsko iskustvo i naš identitet za čije smo očuvanje kroz historiju plaćali visoku cijenu i položili mnogo života, da cijene našu vjersku/islamsku i evropsku samosvijest koju baštinimo i dalje razvijamo u našem specifičnom kulturnom, društvenom i političkom kontekstu i da ni na koji način među muslimanima Bošnjacima ne potiču sektaštvo i vjerski razdor.

7. Od evropskih zemalja, posebno članica EU u kojim su muslimani manjine, očekujemo da se suprotstave islamofobiji, diskriminaciji muslimana i njihovom poistovjećivanju s teroristima.

8. Od međunarodne zajednice očekujemo da se u legitimnoj borbi protiv terorizma angažuje na uklanjanju političkih, ekonomskih i socijalnih nepravdi prema muslimanskim narodima i zemaljama, buduću da takve nepravde doprinose porastu očaja i beznađa, pogodnog tla za pojavu ekstremizma.

9. Od muslimana u BiH, kao i od muslimanskih zajednica u Evropi, očekujemo da ostanu dosljedni svojim tradicionalnim i univerzalnim islamskim moralnim, duhovnim i civilizacijskim vrijednostima, da se distanciraju od svakog radikalizma, da se suprotstave svakom obliku nasilja i da ih nepravda, koje u ovom nesavršenom svijetu uvijek ima, nikada i nigdje ne navedu na postupke koji mogu povećati nepravdu i zlo, kako drugima tako i njima samima.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

FBiH ide u novo zaduženje od 50 miliona KM emisijom obveznica

Federacija Bosne i Hercegovine planira novo zaduženje od 50...

Telefoni na čas mogu jedino u svrhu učenja

Sve škole u Srpskoj posjeduju pravilnike koji propisuju u...

Sedmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Bosna i Hercegovina

Sedmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje (SP) između Bosne...

Visoke cijene studija u BiH, roditelji se zadužuju da plate školarinu

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...