Njemačka poslala avione ‘tornado’ protiv ISIL-a

/

Berlin je u Tursku poslao dva aviona ‘tornado’ i 40 vojnika kao podršku borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji.

Njemačka je u Tursku poslala dva izviđačka aviona “tornado” i 40 vojnika kao podršku borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji, saopćila je njemačka vojska.

Pripadnici 51. divizije Immelmann napustili su u četvrtak ujutro bazu Jagel na sjeveru te zemlje avionom “A400M”, uz pratnju dva aviona “tornado”.

Avion za dopunu goriva “A310MRT” odvojeno je poslan iz baze Cologne-Wahn u zračnu bazu Incirlik u Turskoj, navodi se u saopćenju.

Njemački zastupnici odobrili su prošlog petka raspoređivanje do 1.200 pripadnika vojnog osoblja i aviona koji će se priključiti međunarodnim vojnim operacijama protiv ISIL-a, a kao podršku Francuskoj nakon napada 13. novembra.

Slanje fregate

Ukazujući na važnost današnjeg događaja, premijer njemačke savezne države Schleswig-Holstein Torsten Albig na ceremoniji ispraćanja izjavio je da “budućnost Evrope zavisi od prijateljstva između Njemačke i Francuske”.

Berlin je prije dva dana saopćio da će poslati i fregatu kao podršku francuskom nosaču aviona “Charles de Gaulle” u istočnom dijelu Sredozemnog mora.

Njemačka je poslije Drugog svjetskog rata bila, prema pravilu, nevoljna slati vojnike u aktivnu borbu u strane zemlje, iako se priključivala međunarodnim misijama na Balkanu i drugim mjestima, kao i koaliciji NATO-a u Afganistanu, navode agencije.


Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Oluja Boris u Europi: Zašto je postala katastrofa epskih razmjera?

Oluja Boris već je donijela ekstremne količine kiše širom...

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Gradonačelnik Lądek-Zdrója Tomasz Nowicki je već u subotu, 14....

Kako će se od novembra ulaziti u EU: Uzimanje otisaka i fotografiranje lica

Pregled pasoša, uzimanje otisaka najmanje četiri prsta i fotografiranje,...

Izbio veliki požar u Sutomoru

Vatrena stihija koja se pola sata nakon ponoći razbuktala...