Usvojena rezolucija o mirovnom procesu u Siriji

/

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je u petak uveče usvojio rezoluciju kojom se odobrava mirovni proces u Siriji, uključujući prekid vatre i pregovore sirijske vlade i opozicije.

Međutim, u rezoluciji se ne spominje pitanje uloge sirijskog predsjednika Bashara al-Assada (Bašar al Asad), o čemu su do sada bila oprečna mišljenja.

Kako je navedeno, rezolucijom se priznaje da mirovnim pregovorima neće biti okončani sukobi, jer se dogovor o prekidu vatre ne uključuje terorističke organizacije u Siriji, kao što je Islamska država Iraka i Levanta (IDIL).

Agencija AP ocjenjuje da rezolucija predstavlja rijedak gest jedinstva o mirovnom procesu u Siriji.

U nacrtu teksta rezolucije od Ujedinjenih nacija se traži da do početka januara za pregovarački sto dovede predstavnike sirijske Vlade i opozicije.

Podsjetimo, pd početka sirijskog rata u martu 2011. godine poginulo je više od 250.000 ljudi, a raseljeno je skoro 12 miliona.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su se tokom pregovora o Siriji mogli čuti pozivi da predsjednik Sirije napusti funkciju šefa države i da je njegov odlazak sa vlasti razmatran kao uslov za efikasniju borbu protiv terorizma.

“Potvrdili smo svoj stav da za borbu protiv terorizma ne može biti preduslova, kako je to više puta naglašeno u Savjetu bezbjednosti UN”, rekao je Lavrov po završetku pregovora o Siriji u Njujorku.

On je istakao da o sudbini Sirije treba da odlučuje narod te zemlje, te izrazio uvjerenje da će ovaj princip potvrditi Savjet bezbednosti UN.

Obama: Assad mora da ode

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama (Barak Obama) izjavio je da će sirijski predsjednik Bashar al-Assad morati da ode da bi se zaustavio građanski rat u Siriji.

Govoreći na posljednjoj konferenciji za novinare ove godine u Bijeloj kući, Obama je rekao da je kriza u Siriji mogla da bude ublažena da je Assad priznao da je izgubio legitimitet kao vođa i povukao se prije nekoliko godina.

On je istakao da je glavni razlog uspona militantnog IDIL-a Assadova odluka da postavi sebe iznad interesa svoje zemlje.

Prema njegovim riječima, najneposredniji zadatak u Siriji jeste zaustavljanje građanskog rata, kako bi se sva pažnja fokusirala na borbu protiv Islamske države Iraka i Levanta.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Oluja Boris u Europi: Zašto je postala katastrofa epskih razmjera?

Oluja Boris već je donijela ekstremne količine kiše širom...

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Gradonačelnik Lądek-Zdrója Tomasz Nowicki je već u subotu, 14....

Kako će se od novembra ulaziti u EU: Uzimanje otisaka i fotografiranje lica

Pregled pasoša, uzimanje otisaka najmanje četiri prsta i fotografiranje,...

Izbio veliki požar u Sutomoru

Vatrena stihija koja se pola sata nakon ponoći razbuktala...