Raspodjela imovine bivše Jugoslavije: Preuzimamo još dvije ambasade

/

U Skoplju bi trebalo biti utvrđeno i razgraničenje između BiH i Srbije u vezi s kompleksom ambasade i rezidencije u Ankari

BiH bi konačno, nakon više od tri godine čekanja, trebala da preuzme zgradu ambasade u kenijskoj prijestonici Najrobiju, vrijednu oko 2,8 miliona KM, te zajedno sa Hrvatskom ambasadu u Alžiru, vrijednu oko milion maraka.

– Da bismo preuzeli objekte diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše Jugoslavije, koji su nam pripali u procesu sukcesije imovine bivše SFRJ, neophodno je da se provede i postupak verifikacije odluka o dodjeli nekretnina. Na predstojećem sastanku, koji će se održati od 8. do 10. februara u Skoplju, bit će obavljena verifikacija do sada dodijeljenih objekata. Među zemljama sukcesorima je potvrđeno održavanje ovog sastanka – kazao nam je sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH Adnan Hadžikapetanović, koji je u ime BiH zadužen za vođenje pregovora o raspodjeli nekretnina bivše SFRJ.

adnan-hadzikapetanovic

Sastanak u Skoplju

Susret u Skoplju bit će prvi nakon skupa u Zagrebu 2012. godine na kojem će se među predstavnicima država sukcesora govoriti o podjeli preostalih nekretnina. Nakon nekoliko beuzspješnih pokušaja ovaj skup će konačno biti i upriličen.

Do sada su u procesu sukcesije raspodijeljene 72 od 123 nekretnine. Vrijednost preostalih 51 objekta procijenjena je na oko 190 miliona maraka, a BiH bi trebala dobiti 15,5 posto od vrijednosti nekretnina. Dio objekta će biti predat na upotrebu bivšim republikama SFRJ, ostatak će biti prodat, a novac će biti podijeljen prema istim omjerima kao i nekretnine.

Prema Hadžikapetanovićevim riječima, na sastanku u Skoplju će biti postignut dogovor između BiH i Srbije u vezi s objektom u Ankari. Dio ovog kompleksa u kojem se nalazi ambasada pripao je BiH, a rezidencija Srbiji. BiH bi trebala dobiti trećinu ovog kompleksa, kojeg još uvijek u cijelosti koristi Srbija.

ambasada-ankara

Prodaja ambasada

– Kada utvrdimo razgraničenje i površinu koja je pripala BiH moći ćemo utvrditi i visinu iznosa kojeg nam Srbija duguje na ime zakupa prostora. Taj dug će biti iskorišten za plaćanje dijela iznosa prilikom kupovine zgrade ambasade u Beogradu – pojasnio je Hadžikapetanović.

Sastanak u Skoplju će biti prilika i da zemlje sukcesori saznaju u kojoj su fazi prodaje zgrade ambasada u Bonu i New Yorku. Kako nijedna država nije pokazala interes za ovim objektima, odlučeno je da će oni biti prodati. Za ovaj posao zadužene su ambasade Srbije, Hrvatske i Slovenije u Njemačkoj i SAD-u, ali nijedna država sukcesor nakon donošenja odluke o prodaji nije dobila povratne informacije u kojoj fazi su postupci prodaje.

Šta smo dobili

Do sada je BiH, u okvru sukcesije imovine bivše Jugoslavije, što se nekretnina tiče, dobila zgrade ambasada u Londonu, Otavi, Oslu, Madridu i Ankari, rezidencije u Beču i Budimpešti, stan u Milanu i kuću u Washingtonu.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Evo koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, ali i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu!

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini stalno raste,...

Četrdeset zaposlenika UIO palo na ispitu općeg znanja, neki su premješteni na niže pozicije

Četrdeset od 127 radnika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne...

Vlada FBiH izdvojila 533.000 KM za podršku domaćinstvima pogođenim poplavama

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, svjesno izazova s...

Slijedi li kolaps energetskog sistema u Federaciji BiH?

 Energetski sistem u Federaciji BiH je u velikim problemima,...