DOBOJ: Nakon obnove škola zasjala kao nikad prije (FOTO)

/

EU Program za oporavak od poplava – uspostavljanje normalnih uslova za život – pozitivan ishod za više od 610.000 ljudi. Putem jedne od pet komponenti EU Programa koja se bavi obnovom javnih institucija i usluga koje one pružaju između ostalog obnovljeno je, odnosno opremljeno 156 škola i 12 obdaništa za više od 71.800 učenika i djece.

Školsko zvono oglasilo je početak časa. Aleksandra Ilić, učenica četvrtog razreda Srednje sabraćajne i elektro škole u Doboju, koja je obnovljena u okviru EU Programa za oporavak od poplava, prati nastavu.

Učionica je velika, prostrana, sve u njoj još miriše na novo.

Posmatrajući nova učila i opremu prisjeća se kišnog 15. maja 2014. godine. Taj dan je za nju počeo sasvim normalno i ništa nije nagovještavalo da će u sljedećih nekoliko sati na ulicama svog grada svjedočiti ogromnom šoku i panici sugrađana. U školu je došla 15 minuta ranije kao što to uvijek radi ali to nije bio slučaj i sa njenim kolegama iz prigradskih naselja.

“U našem razredu je, na moje iznenađenje, bilo samo šest učenika i nakon što su se oglasile sirene za uzbunu, profesori su nam rekli da krenemo kući. Odlučili smo da ostanemo ispred škole kako bismo nešto pojeli, međutim mene je majka nazvala na mobitel i uzbuđenim glasom rekla da odmah dođem kući”, kaže Aleksandra.

“Pet minuta nakon što sam ušla u kuću, voda je već počela da prodire u centar grada. Sjećam se da sam pogledala kroz prozor i vidjela da je voda dosegla visinu guma na autu koji se nalazio parkiran u ulici. Kada sam nakon nekoliko trenutaka opet pogledala cestu, auto se više nije vidio jer je bio poplavljen”, nastavlja ona.

Oko zgrade u kojoj se nalaze četiri srednje škole, nivo vode je dosegao 1.8 metara. Poplavljene su učionice na prvom spratu i administrativne kancelarije svih škola, fiskulturna sala, te dvije školske radionice. Ukupni poplavljeni školski prostor bio je 5.000 kvadratnih metara. Zgrada je izgrađena 1975. godine, a škole koje su smještene u njoj – Ugostiteljska i trgovinska, Tehnička, Ekonomska, te Saobraćajna i elektro škola – pohađa ukupno 2.200 učenika.

Pomoć EU

“Odmah nakon što se voda povukla svi zaposleni su došli da probaju očistiti školu od mulja i prljavštine koje je poplava ostavila za sobom, ali smobili svjesni da adaptaciju škole nećemo moći uraditi sami”, govori Spasoje Vasiljević, direktor Saobraćajne i elektro škole i predsjednik aktiva direktora četiri škole, te dodaje:

“Međutim, niko od nas nije očekivao ovako brzu reakciju EU. Mi smo svaki dan pratili radove, ali nismo mogli ni sanjati da ćemo nastavu početi sa samo tri sedmice zakašnjenja. Kada smo 22. septembra 2014. godine počeli sa nastavom, obuzele su me jake emocije jer sam vidio da je nakon renoviranja škola zasjala još jačim sjajem nego prije poplava. Fasada, stolarija, moleraj, kupatila, toplotne i zvučne izolacije, fiskulturna sala, nova učila i namještaj, radionice, sve je bilo mnogo ljepše nego prije i na tome sam zahvalan”, kaže Vasiljević.

EU Program za opravak od poplava prioritet je dao obnovi obrazovnih institucija kako bi se djeca mogla vratiti u škole i obdaništa već u septembru 2014.

Sličnog mišljenja je i pedagogica u ovoj školi Vesna Jevtić, koja je svakog dana gledala ogroman broj ljudi i mašina koji su vrijedno radili na obnovi ove ustanove.

“Kada su djeca prvog dana ušla u školu, na njihovim licima se vidjelo zaprepaštenje, a sreća i radost nas je sve obuzela”, istakla je Jevtićeva.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Firma SAJO PLAST prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U realizaciji projekta " Jedan privrednik, jedna učionica" sudjelovala...

Maglaj: Završeno uređenje desne obale rijeke Bosne

Kako je saopćeno iz općine Maglaj uspješno je završeno...

Doboj Jug: Realizacija infrastrukturnih projekata

U ulici Brezik na području općine Doboj Jug, aktivni...

ADIL HALILOVIĆ IMENOVAN U PREDSJEDNIŠTVO SNAGE NARODA BIH

Adil Halilović društveno-politički aktivista i odnedavno predsjednik OO SNAGA...