Sebastian Kurz počeo susrete sa bh. zvaničnicima

/

Ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastian Kurz koji je sinoć doputovao u jednodnevnu posjetu BiH, započeo je sastanke sa bh. zvaničnicima.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak razgovarao je danas sa saveznim ministrom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastianom Kurzom o evropskim integracijama BiH.

Crnadak je istaknuo značaj predstojeće predaje aplikacije za članstvo BiH u Evropskoj uniji i podrške zemalja članica predmetnim nastojanjima te od ministra Kurza zatražio da Republika Austrija nastavi s politikom pružanja snažne podrške BiH.

Susret je ujedno i dio planiranih aktivnosti ministra Crnatka da se u narednom periodu sastane sa što većim brojem ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, čime bi se aplikaciji za članstvo BiH u EU osigurala afirmativna podrška partnera iz EU.

Ministri su danas pored analize dobrih političkih odnosa između dvije zemlje, tematizirali i daljnji rast privredne saradnje, a tokom razgovora naglašena je i činjenica da je Republika Austrija kontinuirano najveći direktni investitor u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Izraženo je zadovoljstvo zbog početka realizacije projekta kulturne razmjene između BiH i Austrije, pod nazivom “Godina kulture BiH – Austrija 2016”, koja će danas, uz prisustvo dvaju ministara vanjskih poslova, biti svečano otvorena u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni da će održavanje velikog broja različitih kulturnih događaja, bosanskohercegovačkih u Austriji i austrijskih u BiH, pod motom “Da se (bolje) upoznamo”, dati snažan doprinos daljnjem razvoju odnosa dvije zemlje koje vežu snažne historijske, privredne, kulturne i druge veze.

Kurza bi se trebao sastati i sa članovima Predsjedništva BiH.

Kurz će danas prisustvovati svečanom otvoranju Godine kulture Bosna i Hercegovina – Austrija 2016 pod motom “Upoznajmo se bolje – za bolju zajedničku budućnost” u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Ministri dviju zemalja potom će uzeti učeće  u diskusiji pod nazivom “Culture Talk Bosna i Hercegovina – Austrija – uloga umjetnosti i kulture”.

U okviru ove manifestacije u BiH i Austriji bit će organizovano više od 50 pojedinačnih programa gdje će biti prezentirano nekoliko kulturnih događaja, od izložbi likovne umjetnosti, preko filma i muzike, do književnosti i nauke.

Tokom posjete BiH, planirani su susreti austrijskog ministra sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i drugim zvaničnicima.

Kurz nakon posjete BiH, putuje u dvodnevnu posjetu Srbiji, a u četvrtak bi trebao boraviti i na Kosovu.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zbunjujuća statistika: U BiH sve manje građana, a sve više birača?

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni...

Komisija za borbu protiv korupcije zakazala javna saslušanja, zašto je pod lupom Institut za mjeriteljstvo BiH

Komisija za borbu protiv korupcije Parlamentarne skupštine Bosne i...

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...