Predstavnici paradžemata za danas najavili dolazak u Sarajevo, IZ poručuje: S vama niko neće pregovarati

/

Rok za zatvaranje paradžemata ističe krajem februara, ali do danas još uvijek nije poznato na koji način će njihovo zatvaranje biti sprovedeno. U međuvremenu predstavnici tzv. paradžemata za danas su najavili dolazak u Sarajevo, ali iz Islamske zajednice (IZ) jasno su poručili kako nema pregovora ni sastanka.

U posljednje vrijeme predstavnici tzv. paradžemata uputili su nekoliko pisama na adresu IZ-a, najavljujući da žele pregovore i sastanak sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, i to u adekvatnom prostoru za tu namjenu.

Na najnovije pismo predstavnika tzv. paradžemata IZ oštro odgovara da nikakvih pregovora neće biti.

“Niko sa vama neće u Sarajevu pregovarati niti će vam bilo koji prostor Islamske zajednice biti stavljen na raspolaganju u ovu svrhu. Vi ste uredno bili pozivani od strane muftije i glavnog imama da pristupite ovom procesu i taj poziv ste ignorisali. Vaša drskost i spremnost da obmanjujete javnost je vaša sramota. Vi i mentori koji vam pišu ovakva pisma na najperfidniji način pokušavate da Islamsku zajednicu, njene organe i vjerske autoritete, kompromitirate i uvučete u polemiku koja bi trebala da skrene pažnju sa problema i nevolja u koje uvlačite našu omladinu i njome manipulirate na najbrutalniji način”, jasno poručuju iz IZ-a.

Iako je prije nekoliko dana najavljeno da će određeni predstavnici tzv. paradžemata danas u 11 sati doći u Sarajevo, Ismet Veladžić iz Islamske zajednice za Klix.ba je potvrdio da nikakvog sastanka neće biti.

“Stav IZ-a je jasan, mi smo već ranije naglasili da će se paradžemati zatvoriti, i da nikakvih pregovora neće biti. Osim toga, danas je dženaza majci reisu-l-uleme u Gradačcu, tako da ukoliko predstavnici paradžemata i dođu u Sarajevu s njima niko ne namjerava pregovarati. Međutim, i bez dženaze i obaveza koje ima reisu- l ulema Kavazović, stav IZ je jasan”, istakao je Veladžić.

Licemjerno je da se pozivate na svete tekstove i zagovarate jedinstvo muslimana, a istovremeno bahato i arogantno odbijate da nelegalne džemate, u ime kojih nastupate, integrirate u jedinstvenu Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju i odgovoru IZ-a paradžematima.

S obzirom da za tri dana ističe rok za njihovo zatvaranje, i potpunu integraciju u okrilje Islamske zajednice, ostaje da se vidi na koji način će se u praksi sprovesti taj plan, i kakva će u konačnici biti reakcija tzv. paradžemata.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...