Policija kreće u zatvaranje paradžemata

/

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u suradnji sa entitetskim i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, kreće u racije i zatvaranje paradžemata.

Rok koji je Islamska zajednica u BiH dala za zatvaranje svih paradžemata i njihovo uključivanje u njen pravni okvir, istekao je jučer i već od danas se očekuju akcije državnih policijskih i sigurnosnih organa.

Prema zvaničnim podacima, u BiH djeluju 64 nelegalna džemata, najviše ih je na području Travnika, Bihaća i Zenice, a leglo su vehabijskog pokreta i glavni organizatori odlaska bh. državljana na ratišta u Siriji i Iraku gdje ratuju pod zastavom zloglasnog ISIL-a.

Izvori Dnevnog lista kažu da je SIPA potpuno spremna za racije i njihovo zatvaranje, a državni ministar sigurnosti Dragan Mektić javno je poručio:

“Oni koji nemaju suglasnost Islamske zajednice u BiH i nisu u njenom pravom okviru, bit će tretirani od strane sigurnosnih organa i kažnjeni”.

Prema informacijama do kojih se došlo jučer, nijedan od paradžemata nije zatvoren od sredine decembra kada je to zatražila Islamska zajednica i postavila rok do kraja februara.

Prošle sedmice preko Fatmira Alispahića, publiciste iz Tuzle, upućeno je otvoreno pismo Islamskoj zajednici kojeg su potpisali Izet Hodžić iz sela Ošve kod Maglaja, a koji sada važi za vođu vehabijskog pokreta u BiH, Mirza Arapčić, Emir Čengić i Bajro Kaljiković, predstavljujći se kao „Koordinacijja nezavisnih džemata“.

Zatražili su od Islamske zajednice da im u prošlu subotu ustupi neki od svojih prostora u Sarajevo kako bi razgovarali s novinarima.

U Sarajevu se nisu pojavili zbog, kako su saopštili, smrti u porodici reisa Huseina Kavazovića. U subotu je u naselju Jelovče kod Gradačca ukopana Saima Kavazović, majka reisa Huseina Kavazovića. Umrla je u 86 godini zbog komplikacija nakon što je prije mjesec i po pala u kući i slomila kuk.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...

Danas moguća slaba kiša, a evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja radne sedmice

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Nesreća u BiH: Automobil završio na krovu, ima povrijeđenih, nastale gužve

U sarajevskom naselju Bojnik jutros je došlo do saobraćajne...