Firma ‘Napredak’ danas slavi 60. rođendan

/

Tekstilna firma ‘Napredak’ Tešanj obilježila je danas 60
godina rada i postojanja. Ova firma je sinonim za tešanjsku tekstilnu
industriju, jer uprkos svim izazovima i promjenjivosti tržišta Napredak uspijeva
da opstane i širi svoje poslovanje. Svečanosti su danas prisustvovali brojni
gosti, privrednici, penzionisani uposlenici i mnogi drugi koji su upoznati i poštuju rad ove firme. 

‘Mi imamo informaciju da smo među najvećim proizvođačima kaputa i mantila u BiH. Naši su planovi da stalno proširujemo svoj kapacitet.Imamo preko 350 uposlenih. Mi s ponosom možemo reći da radimo za kraljevske brendove. ‘, kaže nam Amir Šišić, direktor Napretka.

On kaže da je ključ uspjeha u domaćinskom pristupu, i da je sve u zadovoljstvu radnika, i to je osnov, a ostalo dolazi samo po sebi. Prema njegovim riječima bitno je istaknuti da je veliki broj mladih ljudi koji stalno dolaze, ali je problem slaba uvezanost obrazovanja i prakse, jer se ne prate trendovi u tekstilnoj industriji.

Edina Šišić je šefica šivaone i već 32 godine je uposlena u firmi Napredak i njeno mišljenje ja da je u svemu ovome veoma bitan dobar oslonac: ‘ U 2008. godini AS group je kupila firmu, tada smo bili pred stečajem, i zahvaljujući njima naš trud i rad se isplate.’ 

Edina kaže kako je veliki broj radnika otišao u penziju, a mladima koji dolaze ovdje se najprije pruži obuka i prilika da se nauči.

Tešanj samo ide naprijed, nikad nazad!

Obilježavanju ovog velikog dana za firmu Napredak prisustvovao je i načelnik općine Tešanj, Suad Huskić, te kazao kako se u Tešnju samo ide naprijed, nikad nazad: ‘U posljednjih nekoliko godina bilježimo značajne ekonomske uspjehe, u tom kontekstu doživljavamo  i današnju godišnjicu formiranja preduzeća Napredak. U tekstilnom sektoru na prostoru općine Tešanj je zaposleno oko 1600 ljudi. ‘ 

Zanimljivo je bilo vidjeti i veliki broj starijih radnika koji su učestvovali na stvaranju samog preduzeća i koji su svojim radom postavili sigurne temelje za poslovanje ove firme. Jedan od njih je Muho Berberović, bivši direktor firme Napredak u periodu od 1984. do 1996. Berberović kaže kako je ponosan i zadovoljan današnjim stanjem u kompaniji, te dodaje :'Kompanija Napredak nije poslovala sa gubitkom ni tada. Vidim da su u pogledu iskoraka na evropsko tržište napravili mnogo, što me jako raduje. ‘ On kaže kako po njegovom mišljenju firma Napredak danas ima bolje preduslove za rad nego u njegove vrijeme, a prema stanju u firmi rukovodstvo to sigurno o zna iskoristiti.

Firma Napredak trenutno broji 350 radnika i taj broj je u stalnom porastu, i na godišnjem nivou proizvede se oko 100 000 visookokvalitetnih odjevnih modnih predmeta. Proizvodni prostor je smješten u gradu Tešnju na 6.500 m2 sa bogatim proizvodnim programom muške i ženske modne konfekcije u okviru koga preduzeće proizvodi mantile, kapute, jakne, blejzere, kostime i druge modne odijevne predmete. Potvrda uspješnosti i kvaliteta su i Napretkovi kupci sa kojima je ostvarena uspješna dugogodišnja saradnja: Pierre Cardin, Carl Gross, Jupiter, S’ Oliver, Schneiders, Baldesarini, Burberry. 

Belma Torić

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

FBiH ide u novo zaduženje od 50 miliona KM emisijom obveznica

Federacija Bosne i Hercegovine planira novo zaduženje od 50...

Telefoni na čas mogu jedino u svrhu učenja

Sve škole u Srpskoj posjeduju pravilnike koji propisuju u...

Aerodrom Sarajevo gradi novi terminal u vrijednosti od 200 miliona KM

Aerodrom Sarajevo planira graditi novi terminal, a investicija je...

Sedmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Bosna i Hercegovina

Sedmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje (SP) između Bosne...