Održana reizborna Skupština Asocijacije tekstila, odjeće, kože i obuće

/

Nakon višemjesečnh priprema i konsultacija sa preduzećima iz oblasti tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini, te dobivene njihove podrške, u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine je 21.03.2016. godine održana reizborna Skupština Asocijacije industrije tekstila, odjeće, kože i obuće (Asocijacija T.O.K.O) na kojoj je prezentovan rad Asocijacije u prošloj godini i istaknuta važnost asocijativnog udruživanja privrede zbog jačanja pregovaračke pozicije sa institucijama vlasti u BiH.

Nakon uvodnog pozdravnog obraćanja predsjednika Komore Doc.dr. Brune Bojića, u okviru dnevnog reda Skupštine predstavnici prisutnih BH kompanija diskutovali su i usvojili dokumente „Pravilnik o organizaciji i radu Asocijacije TOKO“, „Poslovnik o radu Odbora Asocijacije TOKO“ , kao i okvirni plana rada za 2016.godinu u sklopu kojeg su prisutni privrednici dali prijedloge da se svakako treba fokusirati i jače raditi na poboljšanju i harmonizaciji zakonskog okvira na nivou države, usklađivanju obrazovnog sistema i edukacije kadrova sa stvarnim potrebama privredne grane, na rasterećenju privrede od brojnih fiskalnih i parafiskalnih davanja, stalno unapređivati postojeći sistem kvaliteta i uvoditi nove standarde, te svakako pojačati promociju izvoza uz adekvatnu pomoć resornih ministarstava države.

Zbog isteka mandata prethodnom sazivu Odbora, a vodeći računa o granskoj, teritorijalnoj i entitetskoj pokrivenosti, prisutni delegati na Skupštini, za naredni četverogodišnji mandat, izabrali su novi Odbor Asocijacije u sastavu: Radovan Pazurević – predsjednik (Sanino, Derventa); Kenan Nalbantić – I potpredsjednik (Prevent Fabrics, Visoko); Nikica Golemac – II potpredsjednik (Tekstilna industrija Mostar, Mostar); te članovi Odbora: Haris Sejdić (Koteks,Tešanj); Jasmin Seferović (TČ Ključ, Sarajevo); Mirsad Novalić (IMK Kula, Gradačac); Rankica Panić (Premier, Doboj); Zorislav Stević (Carmen Line, Trn) i Slobodan Đukić (Tekstil Dijana, Srbac).

Na Skupštini je prezentirana i Vanjskotrgovinsku razmjenu cjelokupne industrije tekstila, odjeće, kože i obuće koja je u u protekloj godini iznosila ukupno 3.124.693.712 KM. Prema statističkim podacima, kad je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena, u 2015 godini, ova grana je četvrta po vrijednosti ostvarenog izvoza (1.318.853.279 KM, odnosno povećanje za 4,67% u odnosu na 2014.god.) i peta po ostvarenom uvozu u BiH (1.805.840.433 KM, odnosno povećanje za 1,26% u odnosu na 2014.god.).

Ukoliko se upoređuje ukupna vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine u 2015 godini (koja je iznosila 24.617.919.351 KM), po svim sektorima, Industrija tekstila,odjeće,kože i obuće učestvuje tu sa skoro 8%.

Također, prema statističkim pokazateljima, istaknuto je da u periodu od 2009-2014.godine, u kontinuitetu, ova industrijska grana bilježi konstantan rast i značajno povećanje izvoza te je u 2015 godini pokrivenost uvoza izvozom iznosila cijelih 73,03 % i veća je za 2,38% u odnosu na 2014.godinu.

Na kraju Skupštine zaključeno je da će se u narednom periodu zajedničkim djelovanjem Odbora ali i svih članica Asocijacije TOKO u VTK BIH pokušati uspostaviti što čvršća koordinacija i saradnja u cilju zaštite interesa privrednih subjekata – članica VTK BiH na domaćem i međunarodnom tržištu, te će se shodno tome planirati, pripremati i realizirati neophodne aktivnosti koje se direktno tiču statusa i poboljšanja uslova privređivanja članica kao i stvaranja konkurentske prednosti domaćih firmi u vanjskotrgovinskom poslovanju.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...