Općina Tešanj i udruženja građana u zajedničkoj akciji čišćenja okoliša!

/

Danas je na području općine Tešanj privedena kraju završna faza sedmice čišćenja koju je organizovala općina u saradnji sa udruženjima i grupama građana. U posljednjem danu akcije obuhvaćene se lokacije Bukva(dionica treća traka), dionica puta Tešanj-Medakovo-Tešanjka, izletište Kiseljak, jezero u Mrkotiću i područje MZ Kalošević. Akcija je trajala od 20.-27. marta, a njome su obuhvaćeni svjetski dan šuma i voda, a sve u cilju podizanja ekološke svijesti. 

Prema riječima pomoćnika općinskog načelnika, Hamzalije Hojkurića ova godina je još masovnija u odzivu svih udruženja i grupa građana:
”Ove godine imamo na oko 70 lokacija organanizovano 70 grupa, koje rade na uređenju putnog pojasa.To su 23 firme koje su radile na zimskom održavanju cesta, zatim grupa sa biroa rada koju angažuje općina na čišćenju korita rijeka i obala od šiblja, granja i smeća. Posebno nam je drago da su se uključile nevladine organizacije, kao što su izviđači, ribolovci iz Kaloševića, ribolovci iz Jelaha i EKO mladi iz Jablanice. Ove godine su se u zajedničku akciju uključili i lovci, te šumarija Tešanj.” 
Oko 2200 učesnika sudjelovala su u ovogodišnjoj akciji čišćenja okoliša, a tu se ubrajaju i 34 mekteba koji svake godine daju svoj doprinos. 
Odred izviđača ”Crni vrh” pod vodstvom stariješine Muje Pobrića zajedno sa polaznicima mektebske nastave MZ Karadaglije jutros je od 10h vrijedno krenuo u akciju čišćenja. Nije im smetalo ni što je nedjelja, niti što počinje ljetno računanje vremena, okupili su se na dogovorenoj lokaciji i krenuli. Nakon uputa stariješine i podjele u grupe, dječica su počela da pune vreće i temeljito čiste okoliš. Poslije dva sata vrijednog rada, dobili su zasluženi odmor uz vatru na kojoj se kuhao grah u kazanu, zaštitni znak njihovog druženja. Njihov trud nagrađen je lijepim vremenom, pa će ostatak dana moći provesti u igri na  izletištu Kiseljak.
Svrha ovoga svega je da općina objedini ovu atktivnost na proljetnom uređenju, dajući materijalnu i finansijsku podršku. Rezultat je čista okolina, ali što je još važnije ekološki osvješteni građani koji prepoznaju vrijednost ovoga i temelj mladim ljudima, koji će graditi pravilan odnos prema prirodi.
Belma Torić

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Načelnik Mirnes Tukić u posjeti privrednicima

Općinski načelnik Mirnes Tukić posjetio je danas jednog od...

Privremena obustava saobraćaja Tešanj-Medakovo-Tešanjka

Obavještavaju se građani sa područja općine Tešanj da će...

Poboljšanje infrastrukture u Poslovnoj zoni Mravići

U proteklom periodu, u Poslovnoj zoni Mravići realizirane su...

Apel za dobrovoljne davaoce krvi: u Tešnju Hitno potrebna krvna grupa A+

Crveni križ Tešanj upućuje hitan apel za dobrovoljne davaoce...