Vladi ZDK treba podoban direktor ZZO ZDK za kredit od 16.000.000KM da bi “spasili” KB Zenica iz dubioze

/

Prošla su tri mjeseca, Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK od prije nekoliko dana zvanično je bez v.d. direktora i v.d. Upravnog odbora jer im je sa 23.06. isteklo tri mjeseca privremenog mandata. Ono što je sigurno je i to da je raspisani konkurs za direktora i članove UO istekao 22.06.2016.godine.

Kako saznaje Visoko.co.ba na konkurs su se prijavili bivši predsjednik UO Jasmin Mahmutović (SBB), Omer Avdaković, šef finansija (SBB), bivša direktorica iz mandata 2008-2012. Mirzeta Subašić (SBB), Senaid Begić (SDP) bivši direktor 2012-2016., kao i još jedan kandidat iz Kaknja.

Ko je najpodobniji za direktora da bi ZZO ZDK bio uvučen u kredit od 16 miliona KM?

Kako nezvanično saznaje Visoko.co.ba da bi se Kantonalna bolnica Zenica spasila iz dubioze u kojoj jeste, jedna od opcija je uzimanje kredita od komercijalnih banaka, a “najbezbolnija” opcija bi bila da se to radi preko Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK. Za takav poduhvat potreban je i podoban direktor, neko ko se već bavio sličnim stvarima i neko ko ima iskustva sa krivičnim prijavama. Ako tumačimo zakon, onda ZZO ZDK ne može biti nosilac pomenutog kredita. Jedini ko smije biti nosilac takvog jednog kredita je osnivač Kantonalne bolnice Zenice, a to je Vlada ZDK od čega Vlada za sada pokušava da se ogradi. Otežavajuća okolnost za unaprijed izrežirano imenovanje novog direktora jesu uslovi konkursa, a jedan od njih kaže da je za poziciju direktora potrebno pet godina radnog iskustva na rukovodećim pozicijama. Navodno je zbog iste prepreke “otpao” i dosadašnji v.d direktora Dževad Hamzić.

Prema ovoj pretpostavci Vlada će pokušati da iskoristi Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK kako bi “izvadila” Kantonalnu bolnicu iz dugova i nagomilanih problema, a iznos kredita bi trebao biti 16.000.000KM. U ovoj varijanti i prema ovoj matrici onda bi već sutra i Opća bolnica Tešanj, kao i bilo koji drugi Dom zdravlja iz 12 općina ZDK mogao tražiti da im ZZO ZDK bude žirant za vraćanje bilo kojeg kredita za opremu, lijekove, plate … Po zakonu to ne bi smjelo tako, jer je to obaveza osnivača, a ne Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Ministarstvo finansija Federacije BiH za istu stvar u USK dalo negativno mišljenje

Konkretan i sličan primjer dolazi iz USK. Prije dvije godine ZZO USK je trebao biti uvućen u obavezu da bude žirant za bolnicu u Bihaću koja je stradala u požaru. Zavod zdravstvenog osiguranja USK se “spasio” traženjem mišljenja Ministarstva finansija Federacije BiH koje se očitovalo da Zavodi zdravstvenog osiguranja po zakonu ne smiju biti žiranti.

Sa druge strane banke bježe od toga da bolnicama “posuđuju” novac jer kada dođe problem naplate rate kredita vrlo je nepopularno bolnici blokirati račun, jer to stvara negativan imidž neke banke među potencijalnim klijentima, za razliku od Zavoda zdravstvenog osiguranja za kojeg znaju da uvijek imaju značajan mjesečni priliv novca.

Kada su nam poznate sve ove okolnosti, onda je sasvim jasno da premijeru i Vladi ZDK treba neko podoban na mjestu direktora ZZO ZDK ko će izvršavati naređenja ne obazirujući se na potencijalne posljedice i neko kome je funkcija direktora puno važnija od onoga što sa sobom nosi preuzimanje odgovornosti za kredit od 16 miliona KM.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Poboljšanje infrastrukture u Poslovnoj zoni Mravići

U proteklom periodu, u Poslovnoj zoni Mravići realizirane su...

Apel za dobrovoljne davaoce krvi: u Tešnju Hitno potrebna krvna grupa A+

Crveni križ Tešanj upućuje hitan apel za dobrovoljne davaoce...

BOLAN IMA SAMO JEDNU ŽELJU, A ZDRAV IH IMA 1001! – PRIČA ONKOLOŠKOG PACIJENTA IZ TEŠNJA

Poštovana gospodo na vlasti, znam da vam u ovoj...

Asima Halilović: Trenerica, sutkinja, ali i uspješna studentica – kako spojiti streljaštvo i mašinstvo

Asima Halilović, mlada i uspješna sportistkinja iz Tešnja, može...