Vanredne mjere u zdravstvenim ustanovama FBiH zbog ekstremno visokih temperatura

/

Usvojena je Informacija o provođenju vanrednih mjera u uvjetima ekstremno visokih temperatura i podržano njihovo provođenje u zdravstvenim ustanovama na cijelom teritoriju Federacije BiH.

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na 63. sjednici u Sarajevu, kojom je po ovlaštenju premijera FBiH predsjedavala zamjenica premijera i ministrica finansija Jelka Milićević, utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini čiji je cilj stvaranje uslova za ispunjenje međunarodnih obaveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ugovora o slobodnoj trgovini, kao i otklanjanje prepreka u pregovorima BiH za ulazak u WTO.

 

Značajna dopuna tog zakona odnosi se na definisanje statusa trgovca pojedinca, kao nove kategorije trgovca koji ličnim radom obavlja trgovinu na malo i to samo na jednom prodajnom mjestu izvan prodavnice.

 

Federalna vlada dala je saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije Bosne i Hercegovine koja iznosi 450 KM/1000 Sm3 i niža je za deset posto od prethodne cijene, po važećim uslovima za Bosnu i Hercegovinu. U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost, a bit će primjenjivana od 1.8.2016. godine.

 

Usvojena je Informacija o provođenju vanrednih mjera u uvjetima ekstremno visokih temperatura i podržano njihovo provođenje u zdravstvenim ustanovama na cijelom teritoriju Federacije BiH. Te mjere podrazumijevaju da radno vrijeme na nivou primarne zdravstvene zaštite i specijalističko-konsultativnih službi počinje u sedam sati, da se prioritet kod ostvarivanja usluga zdravstvene zastite da kroničnim bolesnicima, maloj djeci, trudnicama i ljudima starijim od 65 godina i da roditelji koji dovode djecu na cijepljenje protiv zaraznih bolesti, to učine najkasnije do devet sati ujutro.

 

Federalna vlada odobrila je raspodjelu sredstava s računa KTK „Visoko“ d.d. Visoko, od sredstava prodaje društva, kod Federalnog zavoda PIO/MIO za uvezivanje radnog staža 47 zaposlenika koji su ostvarili pravo na penziju zaključno sa 31.12.2015. godine, u visini od 233.911,40 KM.

 

Vlada FBiH upoznata je sa izvještajem o dugu za drugi kvartal 2016. koji će biti proslijeđen Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine radi informiranja i objavljen na web stranici Federalnog ministarstva finansija.

 

Donesena je i odluka da državni kapital u privrednom društvu „Fabrika duhana Sarajevo” d.d. Sarajevo u iznosu 39,9058 posto ukupnih dionica ovog privrednog društva ili 511.478 dionica, bude prodat putem berze.

 

Data je saglasnost za prihvatanje granta Trust fonda za globalne ekološke kapacitete (GEF) i Specijalnog fonda za klimatske promjene (SCCF) u okviru Projekta upravljanja slivom rijeke Drine na zapadnom Balkanu (BiH, Srbija i Crna Gora) i prihvaćena informacija o realizaciji Projekta „Tretman otpadnih voda, Bihać”.

 

Doneseno je više kadrovskih odluka i rješenja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...