Nevjerovatna odluka države

/

Nevjerovatna odluka države: ZEPS-u sedam puta manje novca od Mostarskog sajma – Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Odlukom donesenom 14. jula rasporedilo je 270.000 konvertibilnih maraka iz svog budžeta za finansiranje sajamskih i drugih manifestacija.

Odluka je donesena uz saglasnost Vijeća ministara, a radi se o grant sredstvima u svrhu promocije domaće proizvodnje u tekućoj godini.

Općini Rogatici tako je pripalo 35.000 KM kao organizatoru Regionalne poljoprivredne izložbe dok je organizatorima Međunarodnog sajma privrede u Mostaru pripalo 70.000 KM i najviše razloga za zadovoljstvo – dobili su najviše.

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu dobio je 20.000 maraka dok je dvostruko manji iznos pripao zeničkom Zepsu, koji dakle dobija čak sedam puta manje od Sajma u Mostaru.

Tako je najveća i najstarija sajamska manifestacija, kako po prostoru, tako i broju domaćih i ino izlagača, u gradu i kantonu sa najvećim izvozom i najboljim odnosom izvoz/uvoz, stavljena u rang lokalnih jednodnevnih “sajmova”, o čemu govore podaci o raspodjeli novaca.

Pet hiljada maraka dobio je Međunarodni sajam knjige u Banjaluci, a manifestacijia Dani jabuke u Goraždu – 15.000 KM. Drugi sajam privrede u Vlasenici ”bogatiji” je za 10.000 KM, a LIST – Međunarodni sajam Turizma u Lukavcu dobio je 5.000 KM.

Sajam gospodarstva, poljoprivrede i turizma u Brodu dobio je 5.000 KM dok je organizatorima Međunarodnog sajma energetike u Tuzli pripalo 15.000 KM.

Međunarodni sajam poduzetništva i obrta u Gračanici na računu će imati 10.000 maraka, Regionalni sajam privrede, poljoprivrede i turizma u Čelnicu – 5.000 KM, a Sajamska manifestacija Hercegovački plodovi Mediterana u Mostaru – 20.000 KM.

Međunarodni sajam knjige u Sarajevo dobio je 10.000 maraka, INTERAGRO – poljoprivredni sajam u Bijeljini – 10.000 KM, dok je 5.000 maraka pripalo Međunarodnom ekološkom sajmu EKOBIS.

Sajam rakije i domaćih proizvoda u Loparama dobio je 15.000 maraka, a 5.000 pripalo je Međunarodnom sajmu ruralnog stočarstva. Ukupno, dakle, 270.000 maraka.

Odluku je potpisao Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a Ministarstvo će sa svim organizatorima manifestacija potpisati posebne, pojedinačne ugovore koji će regulirati međusobna prava i obaveze.

-Čovjek jednostavno ne zna šta da kaže, a da ne bude sutra izložen orkestriranim napadima, zna se sa koje strane. Dobili smo jedan od 27 dijelova, dakle, ZEPS je državi manje od četiri posto! Prvi bh.sajam, generalni sajam koji okupi više stranih investitora i privrednika, nego gotovo svih ostalih 26 zajedno. Uz dužno poštovanje nekih kolega, novac su dobile “sajamski organizovane” tezge na pijacama, a dešava se da novac iz budžeta završava i na privatnim računima organizatora. Kome to reći, kad će javnost i ovo sagledati kao jednu informaciju i već sutra biti zatrpana drugim, novim prevarama, lažima… Jednostavno, u državi apsolutno poremećenog sistema vrijednosti logično je da država ovako raspodjeli novac za sajmove, kaže Vedad Šestić, direktor

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...