Dodik danas u Srebrenici, Općinu i načelnika Durakovića niko nije obavijestio o posjeti

/

Predsjednik Republike Srpske Milora Dodik obratit će danas građanima Srebrenice u Domu kulture. Obraćanje Dodika planirano je za 10 sati.

Posjeta Dodika Srebrenici odvija se mimo saradnje sa lokalnim vlastima, piše Patria. Tačnije, Dodik nije obavijestio općinskog načelnika Ćamila Durakvića o svojoj posjeti Srebrenici. Potvrdio je ovo i načelnik Duraković.

Srebrenica je ponovo došla u fokus prije nekoliko dana, nakon što su bošnjački predstavnici najavili da će raspisati referendum o izlasku Srebrenice iz RS, jer vlasti ovog bh. entiteta ne poštivaju njihova prava. Referendum o Srebrenici bio bi i odgovor na referenudum u RS kojeg je Dodik najavio za 25. septembar, a referendumsko pitanje odnosit će se na to da li građani u RS žele da se 9. januar obilježava kao Dan RS. Ustavni Sud BiH ranije je donio odluku po kojoj se 9. januar ne može obilježavati kao Dan RS, već entitetske vlasti trebaju odrediti neki drugi datum, ali vlasti iz Banja Luke ne žele sprovesti odluku Ustavnog suda BiH.     

Prije 21. godinu vojska i policija Republike Srpske, potpomognuta jedinicima iz Srbije, počinile su genocid nad više od 8.000 Bošnjaka Srebrenice i okolnih mjesta. Genocid je od više međunarodih tijela ocijenjen kao jedna od najvećih na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Ipak, vlasti u RS i Srbije još uvijek ne žele priznati genocid, nakon čega su predstvnici Bošnjaka počeli razmatrati o referendumu kao opciji za izlazak ove općine iz RS.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...