EU: Građani najviše vjeruju radiju

/

Unatoč porastu popularnosti novih medija, Evropljani i dalje najviše vjeruju radiju, zaključuje istraživanje Evropske radiodifuzne unije (EBU).

Društveni mediji su najkorišteniji izvor informacija u Evropi, ali mu se i najmanje vjeruje, zaključak je godišnjeg istraživanja “Povjerenje u medije 2016” Evropske radiodifuzne unije.
Od 33 ispitane zemlje, samo stanovnici Albanije imaju visoko povjerenje u društvene mreže, dok stanovnici Velike Britanije, Švedske i Luksemburga najmanje vjeruju informacijama plasiranim na taj način. Povjerenje u internet uopšte na niskom je nivou i pozitivno je ocijenjeno samo u 12 zemalja, većinom u jugoistočnoj Evropi.
Povjerenje u štampane medije nije na puno većem nivou – rezultati iz 13 zemalja pokazuju pozitivno povjerenje u štampane medije, i to uglavnom u zemljama Beneluksa, gdje novine još uvijek uživaju ugled.
Kao najvjerodostojniji medij ocijenjen je radio kojem, iako je inače doživio pad povjerenja, najviše vjeruju građani u čak 20 ispitanih zemalja, posebno u Švedskoj, Danskoj i Finskoj.
Na drugom mjestu po povjerenju građana nalazi se televizija, koje je i dalje najkorišteniji izvor informacija u 11 zemalja, ali je doživjela i najveći pad povjerenja od prošlogodišnjeg istraživanja.
“Nije iznenađujuće da zemlje sa visokim nivoom finansiranja za javne RTV servise imaju i viši nivo povjerenja u medije generalno – oni proizvode kvalitetan sadržaj i vrijedan su izvor informacija za društvo”, kaže Roberto Suárez Candel, voditelj EBU-ovog odjela za medijske analize za Guardian.
Istraživanje je također pokazalo da zemlje sa snažnim javnim RTV servisima imaju višu stopu izlaska na izbore, bolje medijske slobode, manje desničarkog ekstremizma i uopšteno zdraviji demokratski sistem.

MCO

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...