Sud ukinuo zabrane burkinija u francuskim gradovima

/

Francuski gradonačelnici nemaju pravo da zabrane burkinije, odluka je Francuskog državnog savjeta donesena ovog petka, javlja CNN. Ova odluka poništava zabrane koje su već stupile na snagu u pojedinim francuskim gradovima.

Iako su se argumenti na sudu fokusirali na grad Villeneuve-Loubet na jugu Francuske, očekuje se da bi ova odluka mogla postaviti presedan diljem zemlje. 

Do sada je 15 francuskih gradova zabranilo kupaće kostime koji pokrivaju cijelo tijelo osim lica, ruku i stopala. Službenici vlade kažu da je zabrana burkinija, koje najviše nose muslimanke, odgovor na rastuću bojazan od terorizma. 

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava tvrde da je zabrana burkinija nelegalna i da su pokušaji da se on zabrani produkt islamofobije.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Oluja Boris u Europi: Zašto je postala katastrofa epskih razmjera?

Oluja Boris već je donijela ekstremne količine kiše širom...

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Gradonačelnik Lądek-Zdrója Tomasz Nowicki je već u subotu, 14....

Kako će se od novembra ulaziti u EU: Uzimanje otisaka i fotografiranje lica

Pregled pasoša, uzimanje otisaka najmanje četiri prsta i fotografiranje,...

Izbio veliki požar u Sutomoru

Vatrena stihija koja se pola sata nakon ponoći razbuktala...