FBIH: Počeo treći ciklus pojačanih inspekcijskih kontrola

/

Federalna uprava za inspekcijske poslove je od 3. oktobra otpočela treći ciklus pojačanih inspekcijskih kontrola na području cijele FBiH iz svih oblasti inspekcijskog nadzora.

Shodno zaključcima Vlade FBiH, akcentat u provođenju inspekcijskih aktivnosti bit će stavljen na kontrolu rada „nacrno“ i suzbijanje sive ekonomije.
 
Iz Uprave napominju da su u prethodnom periodu izvršena dva ciklusa pojačanih inspekcijskih kontrola na području svih 10 kantona, o čemu je Uprava u više navrata obavještavala javnost i transparentno iznosila informacije i podatke u vezi s rezultatima izvršenih inspekcijskih kontrola.
 
Inspekcijske aktivnosti se provode u saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, putem mješovitih inspekcijskih timova. 
 
Naglašavaju da će, u skladu s dosadašnjom praksom, svi kantoni i općine u FBiH biti ravnomjerno zastupljene prilikom vršenja inspekcijskih kontrola, a prema utvrđenom Programu pojačanih inspekcijskih nadzora za period oktobar-decembar 2016. godine, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.
 
Dalje se navodi da je u prethodna tri dana izvršeno 365 nadzora, izrečeno 148 prekršajnih naloga u iznosu od 228.351,00 KM, naložena je naplata naknada za vode, šume, ceste i zrak u iznosu od 105.979,50 KM, te izrečeno 17 mjera zabrane rada, kontrolirano je 249 radnika, od čega je 21 zatečeno „nacrno“, a zahvaljujući vršenju kontrola, pet je novoprijavljenih radnika. Kod 82 subjekta nadzora je konstatovano da posjeduju fiskalni uređaj, a kod 14 subjekata je utvrđeno da ne izdaju fiskalni račun.
 
Na kraju naglašavaju da je djelokrug i misija Federalne uprave za inspekcijske poslove dosljadno provođenje zakona na području cijele FBiH, te su pozvani svi privredni subjekti nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Onkološki pacijenti u BiH preskaču terapiju, za Taksol sedmično potrebno 540 KM

Po ko zna koji put stiglo je obavještenje da...

Danas će biti zatvoren smjer Zenica jug – Lašva u tunelu 1. mart

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po...

Poljoprivreda treba promjene: Podsticaji ne daju rezultate

U periodu od tri godine Federacija BiH za podsticaje...

Ramo Isak: Političarima najviše odgovara priča o ratu, pozivam građane da ostanu razumni!

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak za N1 je...