TRA: Potpisani ugovori za podizanje plasteničke proizvodnje sa 50 korisnika

/

Svečano potpisivanje Ugovora sa odabranih 50 korisnika projekta „Povećanje prihoda ugroženih grupa kroz porodičnu poljoprivredu“ održano je danas  u Sali Općinskog vijeća u  Tešnju. Ovaj projekat je rezultat saradnje i prethodno potpisanog memoranduma između Tešanjske razvojne agencije i Češke razvojne agencije. Prema riječima Štepana Šantručeka, ispred Češke razvojne agencije, ovo je prvi projekat na kojem ove dvije agencije sarađuju, te se nada da će on označiti početak uspješnoj daljnjoj saradnji.

”Općina Tešanj je u prošloj godini aplicirala za ovaj projekat i Ambasada Češke u Sarajevu i Češka Razvojna agencija su odlučile da će podržati ovaj projekat. Ukupna vrijednost ovog projekta je  938.798,40 KM. Cilj ovoga projekta je da podržimo ove poljoprivrednike koji žive na području općine Tešanj. ”

Na području općine Tešanj bit će podignuto 50 plastenika jedinične veličine 300 m2 (tri stotine metara kvadratnih) uz pružanje stručne podrške za korisnike u području sadnje, uzgoja i plasmana povrtlarsko/voćarskih kultura.

Kako je danas kazao Ismar Alagić, direktor TRA, krajnji domet ovog projekta jeste podizanje konkurentnost poljoprivredne proizvodnje na području općine.

”Osim toga, kroz ovaj projekat korisnicima će se pružiti i stručno osposobljavnje od strane eminentnih stručnjaka koji dolaze iz Češke i iz Bosne i Hercegovine i da ih pripremimo da budu konkurentni na tržištu poljoprivrednih proizvoda. Oni će proći programe edukacije ekonomske opravdanosti poljoprivredne proizvodnje koja će biti uspostavljena u okviru njihovih gazdinstava.”

Alagić ističe da je predviđeno trajanje ovog projekta do kraja 2019. godine, a TRA će posljednjih 14 mjeseci biti isključivo odgovorna za implemntaciju projekta koja će se temeljiti na stečenom znanju. Prema riječima direktora TRA, od 25 mjesnih zajednica na području općine Tešanj, oko 80% njih je uključeno  u projekat, a najviše korisnika dolazi iz mjesnih zajednica Šije i Miljanovci.

Trepčić Mustafa, jedan je od 50 korisnika koji su danas potpisali ugovor i njegovo mišljenje je da je ovo zaista dobar potez za općinu Tešanj.

”Ovim projektom općina će dobiti oko 15 dunuma plasteničke proizvodnje. Ranije smo mi bili jedni od jačih po poljoprivrednoj proizvodnju u ZDK, a nadam se da ćemo ovim projektom to opet postati. Ja ću se truditi sa svojom suprugom da postignemo što bolje rezultate, kako bi se bar tako revanširali Razvojnoj agenciji za pruženu priliku. ”

Potpisivanju ugovora je prisustvovao i Ognjen Grebo, projekt menadžer firme Geotest, koja je angažovana kao implementator projekta. Grebo je kazao da aktivnosti implementacije projekta počinju već sljedeće sedmice sa edukacijom korisnika. Sama instalacija plastenika je planirana ove godine, ali zbog vremenskih uslova je odgođena, te će ista biti završena u proljeće naredne godine. 

Belma Torić

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Raport razotkriva: Glumac Moamer Kasumović osuđen za bludničenje nad maloljetnikom. Dobio godinu zatvora koju je otkupio

Nakon predstave Beogradskog narodnog pozorišta "Tiho, tiše", koja je...

Doboj Jug među najrazvijenijim općinama u FBiH

Najrazvijenija općina u Federaciji BiH je Centar Sarajevo, a najnerazvijenija...

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...