POSJETITE BUDIMPEŠTU – 26.11.2016

/

JEDNODNEVNI IZLET U BUDIMPEŠTU !!!

26. NOVEMBAR               60,00 KM

 

Polazak u kasnim večernjim satima.

          Po dolasku u Budimpeštu u jutarnjim satima, posjeta Gellert brda (ako dozvole vremenski uvjeti); Gellert brdo je 140m visoko brdo, iznad doline Dunava u Budimu. Prema legendi vještice su posjećivale brdo svake noći i jahale na leđima ljudskih bića. Ulaskom u gradsko jezgro Budimpešte započinje panoramski obilazak znamenitih dijelova grada. Pod pratnjom profesionalnog turističkog vodiča obilaze se sljedeći lokaliteti:

          Trg heroja – se nalazi u peštanskom dijelu Budimpešte iu četvrti Terezvaroš. Trg je sam po sebi jedan od najimpresivnijih otvorenih prostora u Budimpešti, a također je najpopularniji i najveći. Nalazi se na kraju Andraševe ulice koja je pod zaštitom UNESCO-a, a na samom trgu započinje ulaz u Gradski park. Na centralnom dijelu trga nalazi se Milenijski spomenik, najznačajniji nacionalni spomenik čiji centralni dio zauzima graciozan 36-metarski, korintski stup na čijem se vrhu, tj. kapitelu, nalazi krilati kip arkanđela Gabrijela. Ispred njega se nalazi Spomenik heroja, prazna grobnica, a podignut je u spomen nepoznatim palim borcima u ustanku 1956. godine.

          Kolonade – Iza Milenijskog spomenika mogu se vidjeti dvodjelne kolonade između čijih se stubova nalazi 14, s lijeva na desno, hronološkim slijedom poredanih kipova kraljeva i istaknutih historijskih ličnosti Mađarske počevši od Svetog Stjepana pa sve do vođe revolucije u 19. stoljeću, Lajosa Kossutha.

          Avenija Andrassy – slikoviti bulevar u Budimpešti iz 1872. godine. Ona povezuje Elizabetin trg s Gradskim parkom, a ispunjena je veličanstvenim neo-renesansnim vilama i kućama, te monumentalnim trgovima i alejama. Andraševa avenija s Trgom heroja (Hősök tere), obala Dunava, Budimski dvorac i Milenijska podzemna željeznica (najstarija u Evropi), UNESCO-va su svjetska baština u Budimpešti.

          Bazilika sv. Stjepana – Najveća crkva u gradu (Szent István Bazilika) smještena je na Szent István tér (podzemna Arany János utca) i može primiti oko 8 000 vjernika. Mađari je često zovu ‘bazilika’, kako bi dočarali njezinu veličinu i značaj najveće crkve u cijeloj državi. Rađena je gotovo pola stoljeća, uveliko zbog urušavanja iz 1868g. Nakon toga bazilika je ponovo građena iz temelja, a dovršena je tek 1905. godine.Unutar crkve nalazi se najveća mađarska, ujedno i vrlo neobična, relikvija – desna ruka prvog mađarskog kralja, Stjepana. Možete se popeti na vrh kupole, odakle se pruža predivan pogled na grad.

          Zgrada Mađarskog nacionalnog parlamenta – Predstavlja najpoznatiji simbol Budimpešte. Izgradnja parlamenta je počela 1885.godine, a zgrada je otvorena 1896.godine na 1000. godišnjicu dolaska Mađara na područje današnje Mađarske. Sagrađena je u neogotičkom stilu, sa elementima renesanse i baroka. Ovo masivno zdanje predstavlja ujedno i treći najveći parlament na svijetu i drugi po veličini u Evropi. Za razliku od većine parlamentarnih zgrada, obilazak mađarsakog parlamenta je dozvoljen.

          Lančani most – Lančani most jedan je od najprepoznatljivijih budimpeštanskih simbola, a ujedno i prvi stalni most između Budima i Pešte. Naime, ta dva dijela današnjeg glavnog mađarskog grada stoljećima su bila povezana samo pontonskim mostom. Priča o nastanku ideje za gradnju Lančanog mosta pomalo je neobična. Začetnik ideje, a kasnije će se pokazati i onaj koji ju je proveo u djelo, grof István Széchenyi, saznao je da mu je otac umro u Beču. S obzirom da se to dogodilo u decembru, zima je bila jaka i most je bio zatvoren. To je polazak polazak za čitavih sedam dana i grof je obećao sagraditi stalni most, bez obzira na cijenu.

          Ribarska tvrđava – Bastion ribara nalazi se iza crkve sv. Matijaša te omogućuje izvrstan pogled na Dunav i Peštu. Krajem 19. stoljeća Frigyes Schulek je dizajnirao graciozan sistem stepenica koje se protežu od Dunava pa do vrha brijega a sadašnja struktura koja je obogaćena tornjevima, lukovima, kulama, vijugavim stepenicama i kipovima trebala je biti kruna svega. Mnogi su njegovu početnu viziju smatrali donekle strogom, previše zatvorenom, obrambenom i nedovoljno dekoriranom. Njegovi originalni planovi su kasnije promjenjeni na opće zadovoljstvo današnjih posjetitelja. 

          Crkva sv. Matijaša – Pravi naziv ove crkve jest „crkva Naše Gospe“ ali se često koristi naziv crkva sv. Matijaša, koji je dobila u 15. stoljeću po kralju Matijašu, zaslužnom za njezinu tadašnju obnovu. Kralj je na tom mjestu održao oba svoja vjenčanja, što je dovelo do male tradicije da se tamo održavaju kraljevska vjenčanja, kao i krunjenja.

          Slobodno vrijeme možete koristiti da dozivite mađarsku gastronomiju, barokne ulice i arhtekturu, barove, pubove te šetnje pored Dunava.

 

Cijena uključuje:

          Prevoz iz Zenice, Tešnja, Jelaha, Doboja i Teslića;

          Organizaciju putovanja i pratioca putovanja;

          Obilazak Budimpešte sa stručnim vodičem

 

Cijena ne uključuje:

          PZO osiguranje koje je obavezno (2KM);

          Indvidualne troškove putnika.


GRAD

VRIJEME POLASKA

MJESTO POLASKA

ZENICA

23:00

TC Džananović

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

MADI D.O.O. – FOKUS NA DOMAĆOJ PROIZVODNJI

Kako bi proces proizvodnje bio zaokružen „od polja do...

PIT Industry 2024: Od trenutne do pametne i autonomne tvornice

PIT Industry 2024: Od trenutne do pametne i autonomne...

Tešanj: Na Međunarodnom sajmu privrede nastupaju Privredna komora Srbije sa 15 kompanija, Crna Gora, Mađarska, Indonezija, Azerbejdžan…

Tešanj, grad sa duboko ukorijenjenom poduzetničkom tradicijom, 25. septembra...