DOBOJ: Stanovnici protiv izgradnje postrojenja za pirolizu otpadnih guma

/

Mještani Boljanića večeras su donijeli jednoglasnu odluku da ne prihvataju nastavak izgradnje postrojenja za pirolizu otpadnih guma u ovom dobojskom naselju, gdje su radovi prekinuti prema nalogu nadležnih institucija.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Boljanić Zoran Ristić zadovoljan je što su na zboru građani donijeli jednoglasnu odluku da nadležne institucije nalože uklanjanje otpadnih guma smještenih na nelegalnoj deponiji, te odbili prijedlog predstavnika “Eko globala” iz Gračanice da se formira mješovita komisija koja bi nadgledala proces izgradnje postrojenja. 

Ristić je naveo da su na zboru učestvovala 153 mještana, a da je peticiju protiv izgradnje navedenog postrojenja do sada potpisalo 1.300 Boljančana. 

Inženjer zaštite životne sredine Zoran Poljašević rekao je novinarima da je rezultat glasanja očekivan, jer je izvođač radova na prethodnim sastancima obmanuo mještane pošto je, između ostalog, kao djelatnost naveo proizvodnju PVC stolarije te počeo gradnju bez građevinske dozvole zbog čega su nadležene lokalne institiucije privremeno zaustavile radove. 

On dalje navodi da je preduzeće “Eko global” u junu tekuće godine resornom ministarstvu predalo zahtjev za prethodnu procjenu o uticaju postrojenja za hemijski tretman otpada guma i otpadne plastike dnevnog kapaciteta od 10 tona s ciljem dobijanja naftnog gasa, dizel goriva, lož-ulja, ugljeničkog praha i žice, koju je tu procjenu odobrilo i naložilo da se radi studija uticaja na životnu sredinu koja je u toku. 

Poljašević kao podatak navodi da bi godišnji kapacitet takvog postrojenja bio oko 1.000.000 auto-guma i da bi ovu lokalnu zajednicu pretvorio deponiju. 

Mašinski inženjer Milorad Poljašević kaže da je piroliza neprihvatljiva za ovo podneblje koje ima zdravu životnu sredinu i koje je studijom Tehnološkog instituta iz Zvornika još tokom 1980. godine bilo zaštićeno od industrijske izgradnje zbog ogromnog basena termomineralnih voda i izvora kiseljaka koji je od postrojenja udaljen oko 500 metara. 

On je naveo podatak da je u opštinama Modriči i Lukavcu postrojenje za pirolizu zatvoreno neposredno po otpočinjanju rada zbog štetnog uticaja na okolinu. 

Direktor preduzeća “Eko global” Esma Kurtagić navodi da im je Ministarstvo građevinarstva, prostornog uređenja i ekologije Republike Srpske izdalo pozitivno rješenje o prethodnoj procjeni uticaja na životnu sredinu, trenutno su u fazi dobijanja lokacijskih uslova, a nakon toga slijedi izrada studije uticaja na životnu sredinu. 

Ona je pojasnila da je tehnologija kojom će biti reciklirane gume ekološki prihvatljiva i 100 odsto sigurna. 

Večerašnjem zboru građana prethodilo je protestno okupljanje oko 150 mještana ozrenskih naselja Boljanić i Karanovac, održano u nedjelju, 20. novembra.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Poboljšanje infrastrukture u Poslovnoj zoni Mravići

U proteklom periodu, u Poslovnoj zoni Mravići realizirane su...

Apel za dobrovoljne davaoce krvi: u Tešnju Hitno potrebna krvna grupa A+

Crveni križ Tešanj upućuje hitan apel za dobrovoljne davaoce...

BOLAN IMA SAMO JEDNU ŽELJU, A ZDRAV IH IMA 1001! – PRIČA ONKOLOŠKOG PACIJENTA IZ TEŠNJA

Poštovana gospodo na vlasti, znam da vam u ovoj...

Asima Halilović: Trenerica, sutkinja, ali i uspješna studentica – kako spojiti streljaštvo i mašinstvo

Asima Halilović, mlada i uspješna sportistkinja iz Tešnja, može...