Loša infrastruktura i preopterećnost: Na bh. cestama godišnje pogine 360 osoba!

/

Skupština KS na sjednici 5. decembra razmatrat će i Prijedlog strategije sigurnosti cestovnog saobraćaja za područje Kantona Sarajevo za period 2016.-2020 koji je izradio Saobraćajni fakultet u Sarajevu polovinom ove godine.
U toj strategiji navode se zabrinjavajući podaci o broju saobraćajnih nesreća, a ukoliko se u narednom periodu ne poveća sigurnost u saobraćaju prijeti nam crni scenario.

U BiH godišnje se dogodi oko 36.000 saobraćajnih nesreća u kojima pogine 360 osoba, a bude ih povrijeđeno oko 10.000. Stopa smrtnosti u BiH je 10,3 na 100.000 stanovnika što je oko tri puta više na zapadnoevropske zemlje. Glavni uzročnici nesreća su neprilagođena brzina kretanja, nepoštivanje saobraćajnih propisa i alkoholiziranost.

U 2015. godini u BIH je bilo registrirano 952.595 automobila od čega je 801. 387 putničkih automobila.

Kako se navodi, cestovna mreža u BiH ubraja se u slabo razvijene u Evropi. Osnovne zamjerke su nedovoljna širina cestovnog zastora, veliki nagibi, oštri radijusi krivina, masovna izgradnja objekata u zaštitnom cestovnom pojasu.

Također, pojedine dionice magistralnih cesta su preopterećene, prisutan je stalni porast broja automobila što ne prati adekvatno poboljšanje i proširenje cestovne infrastrukture što doprinosi lošem stanju sigurnosti u cestovnom saobraćaju u BiH. To za posljedicu ima veliki broj saobraćajnih nesreća.

Prema preporukama koje je izradio Saobraćajni fakultet, potrebno je unaprijediti sistem nadzora i održavanja puteva, unaprijediti cijeli sistem sigurnosti na cestama.

Ukoliko se to ne dogodi povećao bi se broj saobraćajnih nesreća pa tako i broj poginulih. Prema prognozama, do 2020. godine na području BiH bilo bi skoro 40.000 saobraćajnih nesreća odnosno oko 400 poginulih.

Ulaganje i izdvajanje za sigurnost saobrćaja treba gledati kao na ulaganje a ne kao trošak, navodi se u strategiji.

Zacrtani cilj je da BiH smanji broj poginulih na cestama kao i manji broj saobraćajnih nesreća kako bi do 2020. godine došla u grupu zemalja u Evropi koje vode brigu o stradanjima osoba u saobraćaju i da ispuni obaveze UN dekade o sigurnosti u saobraćaju.  

ZOS radio/Source.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...