BOSNA I HERCEGOVINA NEMA SISTEMSKU PRENATALNU POLITIKU

/

“Pravo na roditeljstvo bez diskriminacije”, naziv je tematske sjednice Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja je zasjedala danas u Sarajevu, a to je jedan od događaja kojima se obilježava Međunarodni dan žena.

Predsjedavajući Komisije Mirsad Isaković naglasio je da se skup održava u situaciji kada natalitet u Bosni i Hercegovini, već deset godina, opada. Zato, kako je naveo, temu skupa treba obraditi u kontekstu zakonskih propisa i svega onoga što je diskriminatorno u toj oblasti.

Važnim je označio i pomoć države u sistemskom rješavanju problema koji muče oko dvadeset posto parova da se ostvare kao roditelji, a to ne mogu zbog zdravstvenog problema steriliteta. Podršku Komisiji u njihovim naporima, s tim u vezi, dosad su pružile nevladine organizacije, ali nije bilo dovoljno podrške u Parlamentu.

Indiana Husić- Šabanović iz Ženske mreže Bosne i Hercegovine skrenula je pažnju na sve ono sa čime se žene u našoj zemlji suočavaju na svom putu da bi se ostvarile kao majke, nepostojanju zakonske regulative i zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji.

“Često su prinuđene odustati na tom putu, jer više nisu u mogućnosti finansirati sve te postupke medicinski potpomognute oplodnje”, kazala je Husić- Šabanović.

Šef Odsjeka za politiku i planove Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jeri Mass istaknuo je podršku OSCE-a radu Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova i naporima koje poduzimaju na postizanju ravnopravnosti spolova. Kazao je da neravnopravnost spolova, između ostalog, utječe i na ekonomski položaj tih osoba.

Tematska sjednica dio je aktivnosti Sedmice ravnopravnosti spolova, a namjera je sagledati stanje u toj oblasti a sve da bi ta oblast bila uređena na pravi način.

zosradio.ba/bhrt.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...

Danas moguća slaba kiša, a evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja radne sedmice

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Nesreća u BiH: Automobil završio na krovu, ima povrijeđenih, nastale gužve

U sarajevskom naselju Bojnik jutros je došlo do saobraćajne...