Upozorenje State Departmenta: BiH je država sa visokim nivoom prijetnje za SAD

/

Američki State Department ovih dana proglasio je BiH državom s visokim nivoom prijetnje za SAD i interese američke vlade, zbog velikog broja kriminalnih aktivnosti, koje su često povezane sa terorizmom, a sa kojima se naša država suočava.

U ogromnom izvještaju, kroz koji State department obavještava građane SAD-a o prijetnjama u pojedinim zemljama, BiH je istaknuta kao država koja ima značajne probleme sa kriminalom, sigurnošću u saobraćaju, prijetnjama od terorizma, raznim vrstama nasilja i limitiranim policijskim i medicinskim strukturama, objavljeno je na stranici OSAC-a.

Kao jedna od najvećih prijetnji, u slučajevima općeg kriminaliteta, navedene su provale, krađe automobila, te ulični kriminal. Ipak, stoji kako većina ovih slučajeva kriminaliteta nisu nasilne krađe, te da je većina kriminala koncentrirana u Sarajevu i drugim velikim gradovima.

No, ističe se da turisti iz SAD-a ne trebaju biti zabrinuti zbog organiziranog i nasilnog kriminala, jer takvi slučajevi su izuzetno rijetki u BiH, a istaknuto je i da ne moraju biti zabrinuti zbog cyber-kriminala.

Turisti se upozoravaju i zbog velikog prisustva mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, kao rezultat minulog rata u Bosni i Hercegovini.

Nadalje, kroz izvještaj se upozorava i na loše ceste, vozila koja se slabo održavaju, nepažljive pješake i vozače, te se kaže kako je “BiH zahtjevno mjesto za vožnju”. Saobraćajne nesreće su veliki problem države, posebno sa lošim stanjem, ponekad i opasnim stanjem na putevima u našoj državi.

Posebna je situacija, navodi se, u javnom gradskom prevozu, gdje se putnici moraju paziti na svoje stvari zbog džeparoša, te se preporučuje vožnja taksijem, ali samo onima koji su registrirani za tu djelatnost.

Kada je riječ o općoj državnoj sigurnosti, Sarajevo i BiH su proglašeni kao lokacija na kojoj postoji velika prijetnja od terorizma, koja je usmjerena protiv zvaničnika i interesa SAD-a. Podsjećaju i na nekoliko terorističkih napada koji su se dogodili u našoj državi u prethodnom periodu, kao i na procjenu da je veliki broj bh. građana otputovao na strana ratišta u Siriju i Irak, “napravivši od BiH jedan od glavnih izvora stranih boraca”. Ali navodi se i to da ne postoji antiameričke i antizapadnjačke aktivnosti, gledano u globalu.

Kratka upozorenja su izdata i za religijsko i etničko nasilje, ali i na probleme sa okolišem koje su uzrokovale poplave, kritičnu infrastukturu.

Za kraj, objašnjene su aktivnosti policijskih i medicinskih struktura, koje su proglašene lošim, posebno u hitnim slučajevima i to zbog limitiranih mogućnosti i materijalnih nedostataka, posebno van velikih gradskih sredina.

zosradio.ba/radiosarajevo.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

FERK odlučuje o poskupljenju struje za domaćinstva

Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) na redovnoj...

Preminuo Mirsad Kukić

Bivši državni zastupnik i bivši predsjednik stranke PDA Mirsad...

Dva grada zbog snažne kiše ‘pod vodom’

Veliko nevrijeme pogodilo je Bosnu i Hercegovinu. Snažna kiša padala...

Aktivno osam gradilišta u FBiH: U fazi izgradnje 61 kilometar autoceste

Od 325 kilometara autoceste na Koridoru 5C do sada...