Vitamin B12 ključni je nutrijent koji vam treba za proizvodnju crvenih krvnih stanica i DNK, te za održavanje zdravlja živčanog sistema.
Nalazi se u mesu, peradi i mliječnim proizvodima – s obzirom da je široko dostupan, nedostatak ovog vitamina nije toliko česta pojava.
Rizik do manjka vitamina B12 povećava se s godinama – oko 15 posto osoba starijih od 65 godina pati od nedostatka ovog vitamina. Kako prepoznati kada vašem organizmu manjka vitamin B12, i što možete učiniti u tom slučaju?
Najčešći simptomi nedostatka vitamina B12 su gubitak pamćenja, problemi s ravnotežom, nesiguran hod, ili depresivna raspoloženja i razdražljivost. Možete osjetiti i otupljenost, ukočenost ili osjećaj lupkanja u rukama, nogama i stopalima, te umor i gubitak apetita, piše Večernjihr.
Kod nedostatka vitamina B12 neki ljudi osjećaju kao da im elektricitet prolazi kroz tijelo od glave do pete. Drugi ljudi osjećaju trnce ili ukočenost. Ova čudna stanja su rezultat oštećenja živaca, koje je potaknula niska razina kisika u stanicama.
Ako vaš ružičasti ten sada ima žuti ton, manjak B12 može biti krivac. Uz nedostatak vitamina, crvene krvne stanice postaju vrlo krhke i uzrokuju otpuštanje bilirubina koji daje koži žutu boju, piše KrenizdravoRTL.
Ako sumnjate na nedostatak vitamina B12, porazgovarajte sa svojim liječnikom. Ponekad se nedostatak može ustanoviti i analizom krvi, no možda će biti potrebna dodatna testiranja.
Ukoliko rezultati pokažu da vašem organizmu manjka vitamin B12, evo što sami možete učiniti po pitanju prehrane:
Meso i perad.
Piletina i goveđa jetra posebno su bogati vitaminom B12. Ako niste skloni jedenju jetre, pileća će prsa zadovoljiti dnevne potrebe vašeg organizma za ovim vitaminom.
Jaja i mliječni proizvodi.
Ako ste vegetarijanac i ne jedete meso, omlet sa sirom ili čaša mlijeka nekoliko puta sedmično podići će razinu vitamina B12 u vašem organizmu.
Jaje
Proizvodi sa dodacima. Vegani i osobe koje ne uopće ne jedu proizvode životinjskog porijekla, pod većim su rizikom za nedostatak vitamina B12. Stoga trebaju potražiti hrana koja sadrži dodatke ovog vitamina – primjerice, neke žitarice, te proizvodi od soje koji su pojačani vitaminima.
zosradio.ba/radiosarajevo.ba