Tešanjski dnevnik 10-17.4.2017. godine

/

Piše: Husein Galijašević

I u ovoj sedmici bilo je dosta događanja za zabilježiti. Sedmicu je obilježila posjeta Parlamentarne komisije, Uskrs i Vaskrs kao i četiri sadržaja Tešanjskog proljeća 2017. godine.

U okviru Tešanjskog proljeća 2017. godina održan je Rukometni turnir mladih kome nisam prisustvovao.

Vrijeme promjenjivo. Bilo je i sunčanih dana, kiše i prohladnih noći. Meteorolozi najavljuju za iduću sedmicu zahlađenje i mrazeve. Pojavi se strah da bi mogli doživjeti lanjske minuse krajem aprila kada su mnogi ostali bez voća i ranog povrća iz plastenika.

Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine organizovala okrugli sto

U Tešnju je u dvodnevnoj posjeti boravila delegacija Zajedničke komisije za evropskeintegracije Parlamentarne skupštine BiH i predstasnici OSCE-a. Prvog dana su imali sastanak sa Načelnikom i predstavnicima Udruženja privrednika Biznis Centar, a drugog dana je održan okrugli sto u Villi Ukus.

Članovi Zajedničke komisije i privrednici na sastanku u sali OV-a

Delegaciju Zajedničke komisije i Misije OSCE-a su sačinjavali: Nikola Lovrinović- predsjedavajući Zajedničke komisije, Fehim Škaljić -član, Sifet Podžić- član, Ljilja Zovko- članica, Saša Magazinović- član, Vlatka Dangubić -sekretar Zajedničke komisije za evropskeintegracije Zoran Žuža, šef Odjela za informisanje Parlamentarne skupštine BiH i Milena Likokur protokol.

Okrugli sto je posvećen putu BiH u EU i otvorenim pitanjima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a tema je bila:Mjere za unapređenje poslovne klime, konkurentnosti i tržišta rada.

Okruglim stolom su predsjedavali:Zoran Žuža koji je bio moderator, Nikola Lovrinović, Fadil Novalić, mr. Suad Huskić i Jonathan Moor.

Darija Ramljak pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije BiH je bila uvodničar na temu:Značaj poslovne klime, konkurentnosti u kontekstu približavanja BiH Evropskoj uniji.

Na temu: Aktuelno stanje po pitanju poslovne klime, konkurentnosti i ciljevi u smislu poboljšanja poslovne klime i konkurentnosti u BiH na putu evropskog integrisanja uvodničari su bili Dragan Milović- pomoćnik Ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Fadil Novalić- premijer Vlade FBiH i Zlatan Klokić- ministar Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Vlade RS.

Muamer Bandić direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH je bio uvodničar za temu Mjere za unapređenje tržišta rada.

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH Gordan Milinić i Nemanja Vasić potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore su bili uvodničari za temu Poslovna klima kao preduslov za značajnije direktne strane investicije u BiH.

Za ovu aktivnost odabran je Tešanj upravo zbog privrednih rezultata i značajanog izvoza tešanjske privrede.

Predstavljena izdanja Društva historičara u akademije DHN Tuzla

U organizaciji JU Opća biblioteka predstavljena su izdanja Društva historičara i akdemije DHN Tuzla. Izdanja su predstavili penzionisani univerzitetski profesor dr. Galib Šljivo koga smo upoznali na promociji u Tešnju Edicije od 12 knjiga na 7800 strana Historija BiH 1788. do 1878.i akedemik dr. Azem Kožar.Moderator je bila direktrica Opće biblioteke Almina Alagić.

Dr. Galib Šljivo i akademik Azem Kožar su govorili o Društvu historičara Tuzla i Akademiji društveno humanističkih nauka i njihovim izdanjima sa naučnih skupova i okruglih stolova i izdanjima časopisa Saznanje koji izlazi od 2005. godine.

Društvo historičara TK je naučno i stručno udruženje historičara-nastavnika u osnovnim i profesora u srednjim školama, univerzitetskih nastavnika i saradnika, naučnih radnika, kao i onih lica čija je djelatnost uže vezana za historiju. Pored časopisa i naučnih skupova organizuju javne tribine, seminare i savjetovanja.

Nakon održanog predstavljanja izdanja akademik Kožar je direktorici Opće biblioteke predao komplet izdanja. Ovaj događaj je sadržaj Tešanjskog proljeća 2017.


S lijeva:Almina Alagić, dr. Galib Šljivo i akademik Azem Kožar

Promovisana knjiga pjesama Šafran Naide Mujkić

U organizaciji Cko, koji je i izdavač,održana je promocija knjige pjesama Šafran Naide Mujkić. Promotori su bili prof. dr. Muris Bajramović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici i dr. Šeherzada Džafić docent na Pedagoškom fakultetu u Bihaću. Moderator je bio Amir Brka.

Naida Mujkić je rođena 1984. godine u Doboju. Završila je Opću Gimnaziju u Doboj Istoku, a Filozofski fakultet u Tuzli. Objavila je dvije zbirke poezije, Oscilacije i Ljubavni šarti mogula. Dobitnica jer prve nagrade “Mak Dizdar” na književnoj manifestaciji Slovo Gorčina u Stocu. Njene pjesme su se pojavile na različitim mjestim u svijetu, u časopisima kao što su Lichtungen, International Times, Poezija, Izraz i drugi. Uvrštena je u antalogiju novije bh, poezije, kao i antologiju najmlađe generacije pjesnika i pjesnikinja Balkana. Na Filozofskom fakultetu u Zenici u zvanju više asistentice drži vježbe iz književnosti. Članica je PEN Centra u BiH kao i Global Poet Networka iz Južne Koreje.


S lijeva: Amir Brka, Naida Mujkić, dr Šeherzada Džafić i dr. Muris Bajramović

Muzička škola obilježila 40 godina postojanja

Povodom 40 godina postojanja Muzička škola OŠ Rešad Kadić održala je u velikoj sali Cko koncert. Koncertu su prisustvovali: ministar Ministarstva za obrazovanje, kultur i sport Mensur Sinanović, pomoćnica ministra Bernadeta Galijašević (inače učenica i profesorica Muzičke škole), načelnik mr. Suad Huskić, predsjedavajući OV-a Senad Subašić, direktori srednjih i osnovnih škola, roditelji, bivši i sadašnji učenici i drugi.

Koncert su otvorili harmonikaši

Posjetiocima su se obratili: direktorica OŠ Rešad Kadić Berina Merdić, ministar Sinanović, načelnik mr. Huskić i Suljo Srkalović nastavnik Muzičke škole. Uručene su Zahvalnice onima koji su doprinijeli radu ove školske institucije.

Danas Muzička škola ima 78 učenika u sedam odjeljenja sa kojima radi 7 nastavnika u dva odsjeka harmonika i klavir.

A škola je počela radom školske 1977/78 u dogovoru sa Muzičkom školom iz Tuzle osnovano je odjeljenje u okviru OŠ Huso Hodžić. Prvi nastavnik je bio Radovan Markov (Tešnjaci su ga zapamtili i po njegovj zaboravnosti). Školske 1978/79 škola je djelovala kao istureno odjeljenje Škole za Osnovno muzičko obrazovanje i vaspitanje u Derventi. Upisano je 67 učenika. Škola je tada prvi put učestvovala na Republičkom takmičenju na kome su učenici osvoji dvije druge i jednu treću nagradu i to: Kvartet harmonika i učenici Suljo Srkalović i Aleksandra Pejičić. Sljedećih godina nastava se odvija u Domu kulture. Školske 1981/82 na Republičkom takmičenju osvojili su tri pohvale, dvije treće nagrade i jednu drugu nagradu, a učenica Ela Ahmetagić osvojila je prvu nagradu i (sa nastavnicom Gordanom Stojanović) nastupala na Saveznom takmičenju. Škola se seli u prostorije nekadašnje Gimnazije. U školskoj 1984/85 direktor škole je Šamu Balog, a na Republičkom takmičenju učenika i studenata osvojili su pohvalu, dvije treće nagrade, aprvu nagradu osvojila je učenica Ela Ahmetagić.

Učenice Muzičke škole sa nastavnicom Gordanom sredinom osamdesetih

Stoje slijeva:Ela Ahmetagić, Aleksandra Slavuljica, Gordana Stojanović nastavnica, Evelina Mešić

Čuče: Meliha Prnjavorac, Bernadeta Katinić i Biljana Kalvarešin

Učenici Niže muzičke škole škole upisuju Srednje muzičke škole u Tuzli i Novom Sadu (Ela Ahmetagić, Bernadeta Katinić, Evelina Mešić i Biljana Kalvarešin), a Suljo Srkalović po završetku Srednje muzičke škole postaje nastavnik u školi. U školskoj 1989/90 u školi kao nastavnici rade bivši učenici:Bernadeta Katinić, Ela Ahmetagić i Evelina Mešić.

U školskoj 1990/91 nastava se odvija ponovo u Domu kulture kao odjeljenje Osnovne muzičke škole u Gračanici koje je vodio Suljo Srkalović. Tokom rata škola je prekinula sa radom, a 1997. godine obnovila je rad i radila kao odjeljenje Niže muzičke škole u Zenici. Od školske 2002/2003 radio pri OŠ Rešad Kadić, čiji direktor je tada bio Abdulah Bukvić, tako da ove godine škola ima i mali jubilej 15 godina rada.

Nastavnici koji su obilježili rad ove škole su:Radovan Markov, Šamu Balog, Gordana i Grozdana Stojanović, Suljo Srkalović, Bernadeta Galijašević, Ela Ajanović, Evelina Hundur i Marica Ružić.

Učenici ove škole i dalje osvaju nagrade na takmičenjima Na Federalnim takmičenjima nagrade su osvajali učenici:Ivana Ružić, Dijana Fejzić, Harun Hotić, Meho Hadžić, Eldar Srkalović, Džido Francika, Lejla Vilašević, Antonija Komušanac, Lejla Bejtić, Ajna Krdžalić, Dženeta Fazlić i Tarik Galijašević.

Na 10 Republičkih i Federalnih takmičenjima učenici su osvojili:tri prve nagrade, deset drugih, 10 trećih i sedam pohvala. Učestvovali su i na internacionalnom festivalu u Bijeljini.

Nižu muzičku školu u Tešnju je do sada završilo 178 učenika.

Melida Travančić stekla zvanje doktora nauka


Melida Travančić je doktorsku disertaciju pod nazivom Refleksija Sarajevskog atentata u bosanskohercegovačkoj, hrvatskoj i srpskoj književnosti odbranila je 27.3.2017. na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru, te stekla zvanje doktora humanističkih nauka iz područja književnosti.

Rođena je 22.3.1985. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Tuzli, Odsjek za bosanski jezik i književnost. Dobitnica je Srebrene plakete Univerziteta u Tuzli za natprosječan uspjeh tokom studiranja. Magistrirala je 2013. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek za književnosti naroda BiH.

Dobitnica je treće nagrade “Mak Dizdar” za neobjavljenu knjigu pjesama na manifestaciji Slovo Gorčina u Stocu.

Njena prva knjiga pjesama Ritual objavljena je 2008. godine i dobila je nagradu “Anka Topić” kao najbolja knjiga bh. pjesnikinja za period 2002-2008. godine. Drugo izdanje ove knjige objavljeno je 2009. godine. 

Svilene plahte, njena druga pjesnička knjiga, objavljena je2009. godine, a iste godine bila je u najužem izboru nagrade “Risto Ratković” za najbolju pjesničku knjigu autora sa prostora Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Njene pjesme uvrštene su u panoramu modernog bosanskohercegovačkog pjesništva Do potonje ure, koja je objavljena u Bijelom Polju 2010. Poeziju je objavljivala u književnim časopisima u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Priredila je dvije knjige Tešanj, grade:Usmena književnost u Tešnju, Tešanj u usmenojknjiževnosti (2009) i Haiku grad : Tešanj u pjesmi (2010).

U oktobru 2016. kao pjesnikinja iz BiH učestvovala na manifestaciji “Dani bošnjačke kulture” u Luksemburgu.

Sudjelovala na više međunarodnih naučnih skupova i konferencija na kojima je izlagala radove o bosanskohercegovačkoj književnosti.

Radi u Centru za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Obilježen Uskrs i Vaskrs

I ako se koriste različiti kalendari (Gregorijanski i Julijanski) ove godine katolici i pravoslavci obilježavaju isti dan i Uskrs i Vaskrs u nedjelju 16.4. Održane su Uskrsne mise i Vaskrsne liturgije u crkvama, a u kućama porodične posjete,posjete prijatelja i komšija uz bogatu trpezu i šarena jaja.

Ja sam sa suprugom Nađom obišao prijatelje Nikolu i Janju Aleksić iz Mekiša, kuću u kojoj se obilježava i Uskrs i Vaskrs. Janjini roditelji Stjepan i Ana bili su prijatelji sa mojim roditeljima i eto prijateljstvo se nastavilo. Žive u Austriji, ali kako su u penziji ljeto provode u svojoj kući u Mekišu.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

IZBORI ZA ROĐAKA, KOMŠIJU, PRIJATELJA, DRUGA I POZNANIKA

Piše: Haris Sejdić Prije evo punih 12 godina sam napisao...

STROGO POVJERLJIVO!

Piše: Haris Sejdić Napomena: Kolumna je prvobitno bila objavljena na...

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović: Genocid nad Bošnjacima mi ne dozvoljava da mi nešto drugo bude prioritet u pisanju

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović, koja živi i stvara...

IZBORI 2022-POPULIZAM

Piše: Haris Sejdić Znamo li definiciju populizma ? Šta je...