ZAVRŠEN SASTANAK U PREDSJEDNIŠTVU BIH: RS zakočila slanje Upitnika

/

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je nakon sastanka u Predsjedništvu BiH da RS nije dostavila svoje materijale i da ih neće ni dostaviti sve dok ne budu definisane procedure vezane za mehanizam koordinacije.

Upravo je završen sastanak u Predsjedništvu BiH kome su prisustvovali premijeri FBiH i RS-a, Fadil Novalić i Željka Cvijanović, predsjednik FBiH Marinko Čavara, ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović i direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović.

 

Na sastanku su, kako je ranije najavljeno, razmatrane mogućnosti ubrzavanja priprema odgovora na Upitnik.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ranije je najavio da se radi o redovnom sastanku i političkom dogovoru o načinima kako da se ubrza proces pripreme odgovora jer bi se, smatra, problem mogao pojaviti na oko 150 osjetljivih pitanja.

 

Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je da “zbog ranije preuzetih obaveza” neće moći prisustvovati sastanku.

 

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je nakon sastanka da je FBiH privela skoro sve obaveza kraju, a koje se odnose na odgovare iz Upitnika Evropske komisije i da su ostale još tri obaveze koje će Vlada realizirati do kraja sedmice. 

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović decidirano je rekla da RS nije dostavila svoje materijale i da ih neće ni dostaviti sve dok ne budu definisane procedure vezane za mehanizam koordinacije. Cvijanović je naglasila da je riječ  o tehničkim pitanjima o kojima bi se 29. maja trebalo govoriti. Ona ističe da nije postojala nijedna stvarna aktivnost koja bi potvrdila funkcionalnost uspostavljenog mehanizma koordinacije. 

Cvijanović je kazala kako ne vjeruje da će BiH uspjeti na vrijeme odgovoriti na Upitnik Evropske komisije te kako je to dobar test aktiviranja mehanizma koordinacije.

 

“Do sada se sve svodilo na usvajanje određenih materijala i aktivnosti. Republika Srpska je do sada uradila sve što je potrebno te smo usvojili radnu verziju u NSRS-u”, kazala je Cvijanović.

 

Komentirala je također i ponovno pokretanje procedure Zakona o akcizama te je izjavila da vlasti RS-a niko nije kontaktirao za mišljenje.

 

“Kada je riječ o tekstu Zakona o akcizama, to odstupa od pravila koje nam je nametnuo MMF i mi nećemo odstupati od toga”, izjavila je Cvijanović.

 

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić izjavio je da Federalna vlada također nije dala nikakve upute Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) te da je sve skupa otišlo u krivu stranu.

 

“Novac je to koji nije upućen autocestama. a sve će to dovesti do poskupljenja osnovnih životnih namirnica, posebno ulja i brašna. Dok je gorivo padalo 40 posto, nijedan privrednik nije smanjivao cijene karata u tom periodu”, izjavio je Novalić.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je nakon sastanka da je zadovoljan ishodom, te da je sastanak bio koristan.

 

– Smatram da je on bio koristan, barem nama u Predsjedništvu BiH, za naše buduće aktivnosti, da bi shvatili u čemu je problem. Očito je da postoje različita viđenja kako treba doći do odgovora i da se na odgovorima još uvijek nije počelo ni raditi. Realnost našeg političkog ambijenta je takva da će nas tek čekati priprema odgovora i zato mislim da je sastanak bio koristan – kazao je Ivanić.

 

Ivanić je dodao da je jedino mjesto na kojem se sporna pitanja mogu riješiti zapravo Mehanizam koordinacije, te da očekuje da će nadležne institucije kroz Mehanizam koordinacije razriješiti sva pitanja i da će se početi pripremati zajednički odgovori institucija BIH.

 

– Mislim da smo nepotrebno izgubili puno vremena, a da nije bilo komunikacije i da je ključni problem, barem po mom mišljenju, u nerazumijevanju potreba da bude češća komunikacija između svih ovih učesnika, jer dobar dio ovih stvari se može na taj način razriješiti – izjavio je Ivanić.

 

Sastanak, kako je kazao predsjedavajući Predsjedništva BiH, nije rezultirao konkretnim zaključcima, već je bio isključivo informativnog karaktera.

 

– Predviđeno je da ja krajem juna budem i u NATO-u i Evropskoj uniji i naravno da je u tom smislu ovo bilo i više nego korisno za to kako da pripremim svoje odgovore na pitanja koja ću vjerovatno imati – izjavio je Ivanić.

 

Ivanić je dodatno pojasnio da entiteti jesu završili svoj dio posla, ali da cijeli proces na državnom nivou još nije ni počeo, te da ne postoje zajednički odgovori.

 

– Još se nije ušlo ni u pripremu zajedničkih odgovora. Svaki nivo vlasti ima svoje odgovore, ali to nije odgovor BiH – objasnio je Ivanić.

 

Komentirajući svoju raniju izjavu da će se pojaviti problemi pri odgovaranju na oko 150 pitanja iz Upitnika Evropske komisije, Ivanić je naveo jedan od primjera.

 

– Kako ćete odgovoriti zajednički na pitanje da li BiH planira ustavne promjene? Vjerovatno će se desiti da će se morati napisati u odgovoru da oni misle da treba, a ovi misle da ne treba. Ako još upita neko u čemu se ogledaju te promjene, a mislim da vam je jasno da takvih pitanja ima – kazao je Ivanić.

zosradio/slobodna-bosna.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...