Oglasila se OSA BiH: Sve aktivnosti sprovodimo u skladu sa zakonom

/

Iz OSA-e navode da sve svoje aktivnosti sprovodi u skladu sa Zakonom o OSA BiH te da shodno tome, agencija prikuplja podatke o svim prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine. 

“U prijetnje po sigurnost Bosne i Hercegovine spadaju: prijetnje teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku, osnovama ekonomske stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i prijetnje po globalnu sigurnost, a koje su štetne i po Bosnu i Hercegovinu. O svim prikupljenim podacima, Agencija kontinuirano i pravovremeno obavještava institucije u Bosni i Hercegovini”, piše u saopćenju za javnost. 

Dalje dodaju da u skladu sa Zakonom o OSA-i, agencija ostvaruje maksimalnu saradnju sa domaćim institucijama, te asistira prilikom obavljanja poslova iz djelokruga tih institucija.

“Također, organi BiH (Parlamentarna komisija za nadzor nad radom OSA BiH i Izvještajno- obavještajni odbor pri Vijeću ministara BiH) koji prate rad Agencije su redovno informirani o svim pitanjima iz njihove nadležnosti”, navode iz OSA-e. 

Ističu da ostvaruje punu saradnju sa partnerskim službama, kako sa onima u regiji, tako i sa onima u Evropi i svijetu, s ciljem ustupanja i razmjene obavještajnih podataka iz njene nadležnosti.

“Bez obzira na sve napade i pritiske, Agencija će nastaviti odlučno, predano i profesionalno da izvršava svoje zakonske dužnosti i zadatke. Nastavit će saradnju sa svim organima u Bosni i Hercegovini s ciljem ustupanja obavještajno-sigurnosnih podataka, te asistirati istim u provođenju njihovih zakonskih nadležnosti”, navode iz OSA-e. 

Dodaju da će agencija nastaviti sarađivati sa Tužilaštvima na svim nivoima s ciljem obavještavanja istih o počinjenim krivičnim djelima ili preventivno obavještavati o namjerama da se izvrše krivična djela.

“U skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, Agencija će procijeniti potrebu obavještavanja javnosti o prijetnjama kojima je izložena Bosna i Hercegovina i svi njeni građani”, zaključuju iz OSA-e.
zosradio.ba/klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sedmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Bosna i Hercegovina

Sedmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje (SP) između Bosne...

Visoke cijene studija u BiH, roditelji se zadužuju da plate školarinu

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...