Novi uspjeh bh. matematičara: Četiri bronze na Olimpijadi u Rio de Žaneiru

/

Četiri olimpijca iz Bosne i Hercegovine dobili su bronzane medalje na 58. matematičkoj Olimpijadi u Rio de Žaneiru, Zlatko Salko Lagumdžija, Adisa Bolić, Amar Kurić i Emir Mrkonja. Još dvoje takmičara dobilo je počasne povelje, Azur Đonlagić i Tijana Babić, piše agencija Patria.
U konkurenciji 622 takmičara iz 111 zemalja svijeta naša ekipa osvojila je 44. mjesto. Matematičari su se natjecali pojedinačno iz zadataka algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva. Takmičenje je trajalo dva dana, svaki dan su se radila tri matematička zadatka, koji moraju biti originalni odnosno nikada ranije ne smiju biti objavljivani.

Tim lideri selekcije Bosne i Hercegovine su Harun Hindija i njegov pomoćnik Marko Ćitić.

Tim BiH: Zlatko Salko Lagumdžija, Emin Mrkonja i Amar Kurić iz Međunarodne škole u Sarajevu,  Azur Đonlagić iz Opće Gimnazije KŠC “Sv.Franjo” iz Tuzle, Adisa Bolić sa Sarajevo koledža i Tijana Babić iz banjalučke gimnazije.

zosradio/source.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Vlada Federacije BiH 11. juli proglasila Danom žalosti

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Federalnog ministarstva...

Danas počela isplata penzija

U skladu sa Zakonom o MIO/PIO, penzije za mjesec...

Jezive scene iz Odžaka potresaju BiH, policajci poljoprivredniku slomili rebro

Već niz godina u Odžaku traje trakavica oko državnog...

Bili na granici izumiranja: Četvero mladih studenata iz Mostara bori se za očuvanje bosanskih brdskih konja

Grupa od četvero studenata poslovne informatike iz Mostara -...