Goran Salihović, slika i prilika

/

Koliko je duga inventura Salihovićevih ladica, u kojima je čuvao slučajeve, toliko je dug i spisak onih s kojima se pogađao koristeći poziciju glavnog državnog tužitelja

Goran Salihović više nije glavni državni tužitelj: odlukom Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH premješten je na dužnost tužitelja! Koje li ironije – VSTV je suglasan, dakle, da Goran Salihović ubuduće krije samo svoje predmete, a ne i sve ostale. Nažalost – nema iznenađenih. Vrana vrani oči ne vadi. VSTV se ovom odlukom jasno opredijelio i između korupcije i kriminala i pravne države odabrao Salihovića. Ne volim pisati o vlastitim tekstovima, no nekad je to neophodno: još u vrijeme kada se VSTV nećkao hoće li ga uopće suspendirati, na ovom mjestu obrazlagala sam da je odluka o Salihoviću referendum za ili protiv pravne države. Puno je razloga za ovu tvrdnju, no valja prije toga pogledati odluku VSTV-a.

Prvostepena disciplinska komisija za tužioce utvrdila je disciplinske prekršaje koji predstavljaju ozbiljno kršenje službene dužnosti i(li) dovode u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva, te “namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”. No, odbacila je optužbe da je Salihović omogućavao vršenje dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene i za miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti. Iz Ureda disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH već je kazano kako izrečenom disciplinskom mjerom nisu zadovoljni: Ured disciplinskog tužitelja je tražio ne samo razrješenje Salihovića sa dužnosti glavnog tužitelja već i iz Tužiteljstva BiH. Težina počinjenih prekršaja – jasno je to i UDT-u i svekolikoj javnosti – dovodi u pitanje kredibilitet cijelog Tužiteljstva BiH ukoliko Salihoviću bude omogućeno da se bavi ovim poslom. Protiv odbijajućeg dijela disciplinske tužbe UDT će u propisanom roku izjaviti žalbu, iz čega valja zaključiti da će VSTV dobiti šansu za popravni, no pravo je pitanje kakvo mi to pravosuđe imamo kada je njegov najviši organ u stanju povjeriti dužnost državnog tužitelja onom za koga je komisijski utvrđeno i VSTV-u predočeno da je u momentu suspenzije imao pune ladice teških slučajeva – od istrage Bobar i Pavlović banke do one o kupovini vile Milorada Dodika na Dedinju? Da je riječ o vrtoglavoj cifri opstruiranih slučajeva, VSTV je izvijestila i v.d. glavna tužiteljica Gordana Tadić, koja je i Parlamentu BiH referisala o zatečenom stanju nakon preuzimanja dužnosti, poteškoćama, neriješenim međuljudskim odnosima, brojnim predmetima koje je zatekla u Uredu glavnog tužitelja.

Šta se dogodilo, osim što je Pandora od milijarde o kojoj je govorio i sam Salihović spala na milion za koji danas odgovara bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević? Da li je to VSTV-ova prvostepena komisija puna razumijevanja za Salihovićeve nekadašnje planove – o kojima svjedoče transkripti dostavljeni VSTV-u – o hapšenju tadašnje predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso, aktuelnog ministra sigurnosti Dragana Mektića, direktora OSABiH Osmana Mehmedagića i direktora SIPA Perice Stanića? Ili naprosto cijeni da je Salihović zaslužio nagradu za svoj angažman na očuvanju političkih ambicija Milorada Dodika: nedavnim odbacivanjem tužbe protiv Dodika za referendum proveden u RS-u, Sud BiH je potvrdio ono što su novinari i tada pisali – da Salihović pomaže Dodikovu kampanju, istim žarom kojim ga je čuvao od istraga držeći slučajeve po ladicama. I ne samo njega: koliko je duga inventura Salihovićevih ladica, toliko je dug i spisak onih s kojima se Salihović pogađao koristeći poziciju glavnog državnog tužitelja. Sada, kada mu je tu poziciju uzeo VSTV, za trgovinu mu ostaju samo oni slučajevi koje dobije kao obični tužitelj! Aferim.

Upravo je zato Goran Salihović slika i prilika domaćeg pravosuđa. Koje će čas-očas uhapsiti i kazniti kradljivca vreće drva, ali će ostati nijemo na milionske prevare i kriminale koji se pod krinkom politike skoro pa javno demonstriraju. Da zlo bude veće, neće se libiti da za svoje političke poslodavce progoni nepodobne i ako treba, insinuira slučajeve. Naslušali smo se priče o diplomi Dragana Mektića upravo zato što jednako tvrdi da je ovdašnja tolerancija za kriminal i korupciju bezgranična. No, upravo zato i domaće povjerenje u pravosuđe naprosto ne postoji. Riba se čisti od glave: na slučaju Gorana Salihovića VSTV pokazuje gdje tačno smrdi. U vrhovima. No, i to znamo: taj isti VSTV jedva je donio i odluku o Salihovićevoj suspenziji, čekala se i čekala – između ostalog i u Italiji, gdje se samo koji kilometar dalje obreo i Salihović; taj isti VSTV iznimno se angažirao da na svaki način onemogući Alenu Kurspahić, v.d. glavne disciplinske tužiteljice, da bude i izabrana na tu dužnost; taj isti VSTV zapravo i previše vlastitog angažmana troši na čuvanje Salihovića i salihovića. Čuvajući njih, čuva i sebe i pravosuđe u Bosni i Hercegovini na usluzi politici i političarima. Sve dok je tako, ova zemlja će umjesto pravne države ostati država u raljama kriminala i korupcije. Odlukom VSTV-a.

zosradio.ba/vidiportal.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

IZBORI ZA ROĐAKA, KOMŠIJU, PRIJATELJA, DRUGA I POZNANIKA

Piše: Haris Sejdić Prije evo punih 12 godina sam napisao...

STROGO POVJERLJIVO!

Piše: Haris Sejdić Napomena: Kolumna je prvobitno bila objavljena na...

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović: Genocid nad Bošnjacima mi ne dozvoljava da mi nešto drugo bude prioritet u pisanju

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović, koja živi i stvara...

IZBORI 2022-POPULIZAM

Piše: Haris Sejdić Znamo li definiciju populizma ? Šta je...